Přidej
aktualitu
foto k článku
1997 rehabilitační kurz Vršov
2000 rehabilitační kurz Vršov
27.1.2015 | Celá ČR | Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA

25 let od založení Svazu paraplegiků/CZEPA (1990-2015); díl 1.

Vzpomíná: Hana Sixtová

 

Do Svazu paraplegiků jsem nastoupila jako sociální pracovnice 4. listopadu 1996. První dny lze pojmenovat „křest ohněm“. Vždyť už 8. až 10. listopadu 1996 roku pořádal Svaz v pražském Hotelu Forum odbornou konferenci „Paraplegie, tetraplegie – léčba a rehabilitace“ s účastí místních i zahraničních odborníků. Atraktivní téma, akce, zodpovědnost, týmová energie, úzká spolupráce
a společný úspěch mi dodaly jistotu, že jsem našla organizaci, pro kterou mě bude bavit pracovat. Tehdejší konference měla podpořit vznik spinálního programu v ČR a zkušenostmi ze zahraničních spinálních center ukázat, že kvalitní komplexní péče od samého začátku po poškození míchy výrazně zvyšuje kvalitu života.  A mé vzpomínky na tu dobu znovu vyvstaly v letech 2012 – 2014. Tehdy Svaz – už s novým názvem Česká asociace paraplegiků – CZEPA na tradici odborných konferencí navázal a uspořádal další kongresy v Praze, Hradci nad Moravicí, Liberci a Brně, s benefičním výtěžkem ve prospěch spinálních jednotek.

 

Týdenní sociálně rehabilitační pobyty v mimopražských rekreačních objektech (Vršov, Třemošná, Blata, Lučany aj.) pořádal Svaz obvykle 2 – 3 během roku. Místa pro cca 15 vozíčkářů využili zejména nováčci, doplněni několika zkušenými vozíčkáři v roli instruktorů/instruktorek soběstačnosti. Stejný počet asistentů – zaměstnanců Svazu a studentů zajišťoval po celou dobu pobytu 24 hodinovou asistenci a odborný program. Velmi intenzivní soužití vytvořilo prostor pro letité přátelské vztahy.

 

Kolegyně Zdeňka Faltýnková je specialistka, která své (dnes více než třicetileté) zkušenosti úročí  mimo jiné do publikací a videoprogramů. Ty zase pomáhají našim klientům, rodinným příslušníkům, studentům i profesionálům. S úsměvem vzpomínám na začátky naší spolupráce, kdy jsem mohla přispět svou „troškou do mlýna“ v této oblasti přepisem Zdeňčiných rukopisů, například těch s pracovním názvem „bobek“ nebo poctivým čtením rozpracovaných děl a jejich korekturami.  A po letech se i tyto podklady jistě hodily – četli jste nedávno Zdeňčinu ojedinělou sérii článků na téma zdravá strava a vyměšování v časopise Vozíčkář?

 

Kapitola o tom, jak Svaz paraplegiků budoval a provozoval Centrum Paraple by vydala na zvláštní článek. Těší mě, že jsem byla součástí týmu, který zvládl letitý proces poskytování pomoci a služeb v podmínkách úprav, rekonstrukcí budovy a zavádění nových služeb (např. ubytování) a nových programů.

 

CZEPA v čele s Alenou Jančíkovou dává organizaci nový rozměr, nový směr. Za uplynulé roky víme, že je třeba doplňovat chybějící programy, nabízet nové projekty (a tak klademe důraz např. na prevenci a podporu klientů v jejich regionu). Opět jsem součástí týmu s velkým T a práce mě stále těší.

 

Gratuluji Svazu paraplegiků/České asociaci paraplegiků – CZEPA k pěknému výročí. Jsem hrdá na to, že mohu být součástí této organizace.

 

Jaké jsou Vaše vzpomínky? Uděláte si také čas prohrabat staré fotky a podělit se o ně s ostatními?

Hana Sixtová

 

 

 

 

25 let - 2. díl: http://vozejkov.cz/Articles/detail/25-let-od-zalozeni-svazu-paraplegikuczepa-1990-2015-dil-2./

 

25 let - 3. díl: http://vozejkov.cz/Articles/detail/25-let-od-zalozeni-svazu-paraplegikuczepa-1990-2015-dil-3./

 

 

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png