Přidej
aktualitu
foto k článku
24.4.2017 | Celá ČR | Vozejkov

Asistivní technologie pomohou na spinálních jednotkách i doma

Nové asistivní technologie na spinálních jednotkách pomáhají vozíčkářům s poraněním míchy vyrovnat se s postižením.

Česká asociace paraplegiků – CZEPA s podporou Nadace Vodafone vybavila spinální a spinálně rehabilitačních jednotky po celé ČR inteligentními kompenzačními pomůckami MouthMouse® Intelligent. Technologie umožňuje pacientům s postižením horních končetin ovládat náhradním způsobem počítač, tablet nebo telefon a některé vybavení pokojů (lampička, televize, zvonek na sestru, apod.), nabízí volbu způsobu ovládání dotykem, jazykem, rty, pohybem hlavou, mimikou či hlasem. Noví vozíčkáři mohou tak být od začátku do jisté míry soběstační a mohou během dlouhé hospitalizace komunikovat s rodinou a přáteli, plnit studijní povinnosti nebo udržovat pracovní kontakty. Díky tomu se lépe adaptují na novou životní situaci.

 

Nadace Vodafone nyní poskytla České asociaci paraplegiků druhý grant na navazující projekt půjčovny těchto technologií. Od července 2017 budou mít vozíčkáři s diagnózou tetraplegie a pentaplegie možnost půjčit si MouthMouse® Intelligent domů a půl roku jej využívat ve svém vlastním prostředí. CZEPA nabídne klientům také poradenství při zajištění finančních prostředků na pořízení vlastní technologie, aby ji mohli ke kompenzaci těžkého hendikepu využívat trvale.

 

 

Na spinální jednotce si MouthMouse® Intelligent  vyzkoušel Patrik Šimánek (25 let). Který se podělil o svůj příběh  a vysvětlil jaký význam pro něj technologie má:
„V patnácti letech jsem nastoupil na střední školu a s novou třídou jsem odjel na seznamovací kurz. Tam jsem skočil šipku do rybníka a poranil si míchu v oblasti krční páteře. Od té doby mohu pohybovat jen hlavou. Po letech strávených v nemocnici a rehabilitací jsem se vrátil do školy. Odmaturoval jsem a začal studovat Mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě. Loni jsem obhájil bakalářskou práci. Celou jsem ji napsal pomocí ústní tyčky, vyťukal jsem jí pusou písmeno po písmenu. Když máte tohle za sebou, zdá se vám MouthMouse® Intelligent, kterou jsem si vyzkoušel na Spinální jednotce v Motole, jako zázrak.  Měl jsem různé asistivní pomůcky, ale tohle člověku opravdu může změnit život. Nemohu si sám pustit televizi, zavolat kamarádům, rozsvítit lampičku. To všechno s  MouthMouse® Intelligent dokážu. Pro člověka jako jsem já znamená taková samostatnost kus svobody. Věřím, že v budoucnu zvládnu pracovat, chtěl bych jet na stáž do zahraničí a pak bych rád našel práci v oblasti mezinárodních vztahů. Samozřejmě budu vždy závislý na osobní asistenci, ale samotnou práci mi může umožnit právě taková technologie. Je super, že jsou teď inteligentní kompenzační pomůcky na spinálkách. Čím dřív po úraze člověk zjistí, že takové možnosti existují, tím lépe vše zvládne.“

Přidej komentář
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png
banner-handy.jpg