Přidej
aktualitu
foto k článku
16.11.2017 | Celá ČR | CZEPA | 3

CZEPA připomínkuje vyhlášku zvláštních pomůcek

Zvláštní pomůcky prochází novelou.

V souvislosti s novelou zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (průkazy ZTP, příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, včetně motorového vozidla) se aktuálně vyjednává o novele vyhlášky č. 388/2011 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.

 

Příloha č. 1 uvedené vyhlášky uvádí "Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek určených osobám se zdravotním postižením, na jejichž pořízení se poskytuje příspěvek na zvláštní pomůcku". Podle tohoto seznamu v praxi Úřad práce rozhoduje, na kterou konkrétní pomůcku bude příspěvek (na zvláštní pomůcku) poskytnut.

 

CZEPA jako členská organizace NRZP ČR navrhla zapracovat tyto změny:

  • zařadit mezi stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny také obklady, podlahové krytiny a sanitu,
  • nově zařadit stavební práce spojené s uzpůsobením kuchyňské linky (stavební práce, nábytek, pracovní desku),
  • zařadit mezi speciální komponenty osobního počítače také IT technologie - inteligentní ovládání domácnosti,
  • zařadit mezi stavební práce spojené s rozšířením dveří v bytě příspěvek na elektrické ovládání vstupních dveří,
  • zařadit mezi úpravy motorového vozidla úhradu automatické převodovky.

 

NRZP ČR většinu návrhů CZEPA akceptovala a vůči Ministerstvu práce a sociálncíh věcí ČR požaduje mimo jiné rozšíření koupelen, zařazení úprav kuchyňské linky, úpravu elektronického ovládání domácnosti včetně dveří.

 

Požadavek CZEPA na zařazení automatické převodovky motorového vozidla mezi zvláštní pomůcky nebyl ze strany NRZP ČR akceptován. 

Co si o rozšíření vyhlášky myslíte Vy?

 

 

 

Diskuse

| 19.11.2017 12:48

V první řadě je hezké, že se ve vyhlášce zmiňují povinnosti vodicích psů. Těch psů, kterým politici sebrali peníze na jídlo a sami si žerou ty nejluxusnější lahůdky.

 

V seznamu nevidím zásadní změny od dosud platného. To nejdůležitější, doplatek na inv. vozík (málo kdy se podaří od všech nadací ho poskládat) nebo druhý vozík, tam opět chybí. V minulosti tomu bylo jinak. Také Motomed, druhý zvedák (VZP hradí jen jeden, bud do vany nebo mobilní), potřeba jsou často oba. Atd. atd..

CZEPA | 20.11.2017 14:17

Legislativní vývoj zvláštních pomůcek je značný - pro toho, kdo zažil (dnes již zrušenou) vyhlášku č. 182/1991 Sb., podle které v historii byly v rámci příspěvku na úpravu bytu hrazeny nejen koupelny a WC včetně sanity, ale i úpravy přístupu do domu, úprava kuchyňské linky, úprava povrchu podlahy, úprava elektroinstalace atd. 

 

Zrušení uvedené vyhlášky a její "převedení" na zákon č. 329/2011 Sb. zavedl i související vyhlášku č. 388/2011 Sb., která "nově" (od roku 2011) uvádí ty pomůcky, které jsou považovány za "zvláštní pomůcky". V rámci této sociální reformy byla řada pomůcek (na něž je možné příspěvek získat) značně seškrtána.

 

V CZEPA jsme navrhli výše uvedené změny ve vyhlášce tak, aby byla bezbariérová úprava koupelny finančně dosažitelná v potřebném rozsahu; aby byla opět zavedena úprava kuchyňské linky, protože nejen zdravotně postižení rodiče dětí by měli vařit pro rodinu ergonomicky správně a bezpečně; aby moderní technologie dokázaly alespoň částečně usnadnit samostatnost osobám, které jsou plně závislé na péči. V úhradě automatické převodovky vidíme srovnatelnost s teoreticky realizovatelnou úpravou automatické spojky (řídit s automatem považujeme za bezpečnější než mít automatickou spojku a řadit manuální převodovku).

 

Kompenzační pomůcky (vozíky, zvedáky, motomed) jsou zdravotními pomůckami, o jejich úhradu/vyšší úhradu budeme vyjednávat v rámci Pacientské rady při MZ ČR.

 

Hana Sixtová, sociální pracovnice

CZEPA | 9.1.2018 15:24

Od 1. 1. 2018 došlo v příloze č. 1 vyhlášky 388/2011 Sb. k těmto změnám:

- u stavebních prací spojených s uzpůsobením koupelny a WC byl doplněn text: "a to včetně stavebních prací spojených s rozšířením dveří v rámci uzpůsobení koupelny a WC"

- u speciálních komponentů osobního počítače byl doplněn text: (např. uzpůsobená klávesnice, myš, speciální programové vybavení) "umožňující ovládání počítače ústy, pohybem očí nebo pohybem hlavy"

- u výčet pomůcek typu ližiny, rampa, schodolez bylo upraveno pojmosloví "svislá zdvihací plošina, šikmá zvedací plošina" a nově byl přidán pojem "roštová rampa"

- u schodišťové sedačky byl rozšířen jmenovaný okruh zdravotních postižení, která splňují zdravotní indikaci pro přiznání.

 

Plné znění aktuální verze vyhlášky najdete např. zde.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png