Přidej
aktualitu
foto k článku
17.6.2014 | Jihočeský kraj | Vozejkov

Generali Survival 2014 byl tvrdý

76 závodníků, z toho 9 vozíčkářů, dorazilo do cíle Generali Survival

Generali Survival 2014 byl tvrdý, ale katastrofy se mu vyhnuly.

 

Celkem 76 závodníků, z toho 9 vozíčkářů, dorazilo do sobotní desáté hodiny večerní do cíle letošního ročníku unikátního 24hodinového outdoorového víceboje Generali Survival v Poněšicích u Hluboké nad Vltavou.

 

Ani dvě třináctky, které závod dostal letos do vínku, na něj naštěstí neměly zásadní vliv. Za 13. ročník odstartovaný v pátek 13. si smůlu vybraly dva předešlé: v roce 2012 celý závod propršel, loni byl kvůli červnovým povodním dokonce do poslední chvíle ohrožen.


„I tak si ale závodníci museli sáhnout na dno svých sil,“ zdůrazňuje Jiří Cívka, člen správní rady Nadace Generali, která se na organizaci závodu podílí.


„Chtěli jsme umožnit lidem s handicapem i bez něj změřit síly v několika průnikových disciplínách a dokázat tak, že handicap velmi často není problémem těla, ale nedostatkem vůle,“ připomíná Cívka hlavní myšlenku závodu.


Závodníci absolvovali noční i denní pádlování na klidné vodě, plavání v bazénu i v tekoucí vodě, náročný slalom na divoké vodě, orientační závod na kole i bez něj, in-line brusle, lezení po stěně a další technické disciplíny, jako jsou golf, lukostřelba, slack-line nebo vysoké lanové překážky.


„Letos jsme se mohli vrátit ke koncepci tratě, kterou jsme loni kvůli povodním museli měnit,“ říká ředitel závodu Martin Pádivý.


Každý měl podle něj v závodu možnost zúročit, v čem je opravdu výjimečný.„A naopak, kdo je průměrný a celý život tím trpí, v závodu dostane šanci svoji průměrnost proměnit ve výjimečnost,“ vysvětluje Pádivý a dodává:„Jeho ‚všehotrochismus‘ mu snadno může vynést skvělé umístění a pomoci hravě překonat mistra dílčí disciplíny. Šanci by tedy měl mít každý, kdo je ochoten pustit své tělo za hranice, o kterých si myslí, že jsou definitivní.“


Soutěžilo se v sedmi kategoriích podle složení dvojic: ženy, ženy akademičky, muži, muži akademici, mixy, mixy akademici a vozíčkáři s „choďáky“. Soutěžící najeli, naběhali, nastoupali, napadali a uplavali přes 150 kilometrů.

 

Pátým rokem byl letos závod otevřen také pro vozíčkáře, letos byl zároveň 2. ročníkem Mistrovství České republiky vozíčkářů a sportovců bez handicapu.

 

Podobnou akci pořádá jen Université Joseph Fourier v Grenoblu.

Začala teprve loni, inspirací jí přitom byl právě Generali Survival.

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png