Přidej
aktualitu
foto k článku
26.9.2017 | Celá ČR | Vozejkov

Kampaň To dáááš přinesla dechberoucí výkon a obrovskou vlnu solidarity

Tisková zpráva.

Kampaň To dáááš přinesla dechberoucí výkon a obrovskou vlnu solidarity. Ultramaratonec René Kujan uběhl 360 km jen s tím, co pobral s sebou nebo si k jídlu a pití ulovil po cestě. Crowdfundingová sbírka na startovací a podporované bydlení pro vozíčkáře s poraněním míchy, kterou svým výkonem podpořil, vynesla 614 204 Kč.

 

 

Reného během vyvrcholila kampaň, ve které si každý mohl vybrat libovolnou osobní výzvu, kterou se pokusil splnit, a úspěch oslavil, nebo neúspěch zahojil tím, že přispěl na projekt České asociace paraplegiků Startovací a podporované bydlení. Přidalo se i velké množství dárců, kteří se nepotýkali s vlastní výzvou a darem symbolicky podpořili úsilí svých blízkých. Celkově na 250 dárců podpořilo sbírku částkou 314 204 Kč. Tu do výše 300 000 Kč zdvojnásobila skupina ČSOB, která byla generálním partnerem projektu.

 

„Bylo úžasné sledovat, jak se lidé navzájem povzbuzují k plnění výzev i posílání darů. Máme také obrovskou radost z nadšení, s jakým se do kampaně zapojili zaměstnanci ČSOB, kteří se postarali o strhující finále sbírky. V jejích posledních hodinách přibývaly dary každou minutou a podařilo se cílovou částku dokonce překonat,“ popisuje průběh sbírky Jitka Švejcarová, specialistka společenské odpovědnosti z ČSOB.

 

René běžel od pramene Vltavy k prameni Labe jen s batohem do 7 kg, ve kterém musel mít vše, včetně vybavení na spaní a nejzákladnější zásoby jídla a vody. „První dva dny byly plné optimismu, ale postupně s tím, jak ubývala zásoba živin v těle, ubývaly i síly. Bylo hodně těžké odhadnout, kdy si nabrat vodu a najít něco k jídlu, abych zbytečně dlouho neběžel s těžším batohem. Ukázalo se, že příroda nabízí docela omezené možnosti. Jedl jsem v podstatě jen kukuřici, jablka a sušené maso, které jsem měl s sebou. Poslední dny jsem měl obrovský hlad,“ popisuje týdenní běh René a vysvětluje: Využití pouze přírodních zdrojů po celou dobu běhu představovalo omezení velice podobného druhu, jaké prožívají vozíčkáři: máte něco na dosah ruky, a přesto je to nedosažitelné. Bylo to náročné, ale motivace byla silná. Pokud už něco nezvládám jen sám za sebe, ještě pořád ze sebe dokážu něco vykřesat při vědomí, že to může mít pozitivní přesah do životů jiných lidí.“

 

Česká asociace paraplegiků- CZEPA provozuje 5 startovacích bytů. Jsou určeny pro vozíčkáře s poraněním míchy, kteří jsou krátce po úraze, ještě nemají vyřešené vlastní bydlení, ale chtějí žít od začátku aktivně a samostatně. Zázemí v dalším podporovaném bytě nachází vozíčkáři s postižením i horních končetin, kteří se v něm učí žít samostatně bez závislosti na svých blízkých a zařízeních nemocničního tipu. „Projekt pomáhá v klíčovém okamžiku. Návrat po úraze do běžného života je tou největší výzvou. Výtěžek sbírky je určen na dovybavení a správu bytů a podpůrné psycho sociální a zdravotní služby,“ upřesňuje Alena Jančíková, ředitelka CZEPA.

Další informace na stránkách projektu:
www.darujspravne.cz/to-daaas 

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png