Přidej
aktualitu
foto k článku
19.12.2013 | Zahraničí | Vozejkov

Ovládání jazykem

TDS - Tongue Drive systém

Pro lidi se znevýhodněním, kteří nejsou schopni ovládat své končetiny, může být ovládání elektrického invalidního vozíku či počítače velmi náročné. Vědci z vysoké školy technické v Georgii (Georgia Institute of Technology) nicméně pracují na řešení. Nejnovější technologie využívá piercingu v jazyku spolu s aplikací pro iPhone, iPod atp.

 

Headset snímá pohyb tohoto tzv. nejsilnějšího svalu díky silnému magnetu, který je umístěn v piercingu. Signál je dále přenášen např. do iPadu jenž pohne samotným 'električákem' nebo kurzorem. Headsead je samosebou nevkusné a těžkopádné zařízení a tak tým vědců pracuje na alternativě podobné rovnátkům (viz. obrázek).

 

Hlavní výhodou je, že ovládání jazykem (TDS) je rychlejší než typické ovládání pusou jinak SNP technologie. Rychlost TDS je až 3x větší a je snazší se tento systém naučit používat.

 

Někteří mohou namítnou, že např. při Locked-In syndromu není člověk schopen pohnout ani jazykem. V těchto případech by byla řešením BCI technologie, jenž je schopna reagovat na záměry uživatele díky elektrodám umístěným na lebce. Problémem však může být pouhé rozrušení uživatele nebo místní elektromagnetické pole. Ovládání jazykem tak pravděpodobně zůstává nejvíce přínosné s nejmenšími obtížemi.

 

 

 

 zdroj: wikipedia.org

          dvice.com

          newscientist.com

 

překlad: Moravik

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png