Přidej
příběh
foto k článku
3.1.2017 | Zahraničí | Vozejkov

Přeplaval La Manche a teď jede Dakar

Francouz Croizon nemá ruce a nohy a přesto dokáže neskutečné věci.

Když se Philippe Croizon po úrazu elektrickým proudem probudil v nemocnici v Tours, zjistil, že nemá ani nohy ani ruce. V té chvíli byl zoufalý a neuměl si představit další život, zvlášť když se svou ženou očekávali narození již druhého dítěte.

 

Nevzdal se. Velkým impulsem pro něho bylo shlédnutí dokumentu o plavkyni, která pokořila průliv La Manche. Řekl si: "Když ona, proč ne já?“

 

Foto zdroj: imgur.com

 

Na začátku to bylo těžké. Neměl vůbec fyzickou kondici, jenže měl výdrž. Dřel pět hodin denně. S brýlemi, šnorchlem a ploutvemi přišroubovanými k protézám na nohou. A po dvou letech tréninku La Manche zdolal. Pro přeplavání kanálu La Manche se rozhodl, aby handicapovaným ukázal, že život není jen utrpení.

 

O další výzvě měl jasno hned: rallye Dakar!

  

Hlavní otázkou bylo, jak vlasně auto řdit. Yves Tartarin, bývalý pilot a dnes konstruktér, pro Croizona stvořil speciální joystick, který ovládá pravým pahýlem. Umožňuje mu zrychlit, brzdit i zatáčet. S levým zbytkem ruky řadí, zapíná světla, blinkry i otevírá okna. „Je to jako hrát videohru na obří obrazovce,“ žertuje Croizon. A kdyby náhodou systém selhal, může plyn i brzdy ovládat navigátor.

 

Nakonec už jen zbývalo zajistit finance. Chybělo ještě 100 tisíc eur. I to se však vyřešilo. 

 

Při tréninkové rallye v Maroku, byl i Násir Al Attíja. Movitý katarský šejk, zároveň dvojnásobný dakarský vítěz i olympijský medailista z Londýna ve střelecké disciplíně skeet. „Přišel za mnou a řekl: Je nemyslitelné, abys nejel Dakar. A dal mi těch 100 tisíc eur. Je to skvělý jezdec a ještě lepší člověk. A pro mě nový idol,“ řekl Croizon.

 

Foto zdroj: ades-info.fr

 

V pondělí 2.ledna odstartoval v paraguayském Asunciónu do letošní rallye Dakar. Posiloval pravé rameno, což je v jeho případě klíč k dojetí a hodně spoléhá na podpůrný tým. Nejede na výsledek, Dakar je u něj poselstvím. „Poselstvím, které je určené pro každého, ať už je zdravotně postižený, nebo ne: Přestaňte si stěžovat a dělejte to, co chcete. A třeba se to povede. Stejně jako jsem se já kdysi rozhodl, že se nevzdám.“

 

Celý článek zdroj: sport.idnes.cz

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png