Přidej
aktualitu
foto k článku
26.9.2017 | Celá ČR | Vozejkov | 2

Převod vyřazeného zdravotnického prostředku do vlastnictví pojištěnce

V sídle NRZP ČR proběhla schůzka se zástupkyněmi VZP ČR.

Vážení přátelé, 

 

dne 30. 8. 2017 proběhla v sídle NRZP ČR schůzka se zástupkyněmi VZP ČR paní ředitelkou Odboru kontroly a revize zdravotní péče MUDr. Emílií Bartiškovou a paní MUDr. Evou Tyblovou, vedoucí referátu revizí zdravotnických prostředků VZP ČR. Na schůzce účastníci diskutovali několik problematických bodů vyplývajících z uplatňování zákona o veřejném zdravotním pojištění ze strany VZP ČR v praxi.

 

Stěžejním tématem schůzky, kvůli kterému se účastníci především sešli, však bylo převádění již vyřazených zdravotnických prostředků, nebo těch, u kterých je podán návrh na jejich vyřazení po uplynutí jejich směrné užitné doby, stanovené zákonem do vlastnictví pojištěnce. Jedná se především o takové zdravotnické prostředky, u kterých si pojištěnec při pořízení hradil část jejich ceny. Nejčastěji jde o mechanické invalidní vozíky s vysokou pořizovací cenou, v menší míře pak o elektrické invalidní vozíky a další zdravotnické prostředky. 

 

Tyto zdravotnické prostředky byly až do prosince loňského roku, na žádost samotných pojištěnců – jejich uživatelů, převáděny do jejich vlastnictví pomocí tzv. „dohody o narovnání“, kterou vyjednala NRZP ČR s VZP ČR a dalšími pojišťovnami již dříve. Zmíněnou dohodu přestala na začátku letošního roku VZP ČR jednostranně uplatňovat a odmítala všem pojištěncům zmíněné vyřazené vozíky převádět.

 

Na základě sdělení obou zástupkyň VZP ČR, že je připravena nová smlouva na převádění prostředků, si NRZP ČR vyžádala na pojišťovně vzor nové smlouvy, kterou budou prostředky převáděny. Tento vzor, společně se seznamem kontaktních osob, u kterých bude možné o převedení vozíků a dalších prostředků pojištěncům VZP ČR žádat, Vám nyní přikládáme. 

 

Jak tedy nově převedení již vyřazených zdravotnických prostředků, zejména vozíků s majetkovou účastí (doplatkem) pojištěncům v současnosti funguje? Nejdříve je nutné zdůraznit, že na převedení vozíku nevzniká pojištěnci automaticky nárok. Každá žádost pojištěnce je pojišťovnou posuzována zcela individuálně a může se stát, že v některých výjimečných případech nebude převod vozíku pojištěnci pojišťovnou přiznán a smlouva nebude uzavřena. Mělo by se tak však stávat pouze velmi zřídka. 

 

  1. Převod vozíků a dalších ZP bude možný pouze u již vyřazených prostředků, nebo u takových, kde je návrh na vyřazení těsně před schválením.
  2. Bude se jednat o takový ZP, kde pojištěnec hradil ze svých prostředků nějakou část jejich ceny (velmi výjimečně je možné zkusit požádat o převod i u ZP bez spoluúčasti pojištěnce na ceně).
  3. Pojištěnec si podá žádost o převod již vyřazeného ZP u kontaktní osoby určené pro jeho region. Žádost lze podat jakýmkoliv písemným způsobem, třeba i neformálně, pouze mailem, který však bude obsahovat přesné určení ZP, který má být převáděn (druh, značka, typ, výrobní číslo, evidenční číslo, vč. příp. příslušenství).  Všechny zmíněné údaje bude možné zjistit z původní smlouvy o zapůjčení zdravotnického prostředku, uzavřené mezi VZP ČR a pojištěncem.
  4. Kontaktní osoba VZP ČR sepíše samotnou Smlouvu dle ust. § 2055 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, kterou obě smluvní strany, pojišťovna i pojištěnec, podepíšou. Návrh smlouvy by mohl sepsat dle vzoru i samotný pojištěnec. Zde je však otazníkem, zda všichni pojištěnci dokážou dobře sepsat potřebnou smlouvu tak, aby byla zcela bez problémů a pro VZP ČR akceptovatelná.
  5. Následně bude již vyřazený zdravotnický prostředek ponechán ve vlastnictví pojištěnce. Vedle něj pak samozřejmě pojištěnec obdrží, po obvyklém postupu, na předpis lékaře a po schválení revizním lékařem pojišťovny, od VZP ČR zapůjčený řádný zdravotnický prostředek, na který má zdravotní indikaci. Tyto dva procesy jsou na sobě samozřejmě zcela nezávislé.

 

Na základě uvedených jednání, dohod a dokladů NRZP ČR věří, že nyní již bude převádění vyřazených zdravotnických prostředků do vlastnictví pojištěnců, které bylo zhruba na půl roku ze strany VZP ČR zcela zastaveno, plně obnoveno, a že bude zcela bezproblémové a funkční.

 

Vážení přátelé, pokud byste se setkali opět s nějakými problémy s převáděním ZP, můžete se na nás obrátit. 

Přeji Vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Diskuse

CZEPA | 27.9.2017 15:09

CZEPA téma převední vozíků do vlastnictví uživatele aktivně podporovala, vyjádření VZP ČR zde.

Jan Novotný | 5.10.2017 16:50

Dobrá zpráva.

(proč se za VZP účastnily jednání lékařky, co má společného medicína s technikou a její užitností po expiraci?)

Čemu se ale divit, když VZP aby obešla roční limit na léky, tak ty drahé zařadila mezi kompenzační pomůcky. Patrně nepůjde o obcházení zákonů J že, soudruzi ve správní radě.

 

     Ve zprávě bych viděl jako nejdůležitější: „Každá žádost pojištěnce je pojišťovnou posuzována zcela individuálně a může se stát, že v některých výjimečných případech nebude převod vozíku pojištěnci pojišťovnou přiznán a smlouva nebude uzavřena“

 

     Proč se zase bude každému měřit jiným metrem? Patrně podle toho, jak moc servilní bude.

 

     Také by stálo za zveřejnění, jméno toho, kdo může za zrušení Smlouvy o narovnání od začátku letošního roku. To se ale určitě nedozvíme, bude to tajné. Napadá mě jediný důvod, proč byla zrušena a to, že jistým firmám za likvidaci VZP platila. Což je nehospodárné a v rozporu s povinností tak nakládat se svěřenými prostředky (pojistné od lidí a státu). No ale která světová firma by si mohla dovolit vyhodit do kanálu 2000 milionů (naprosto nepředstavitelná částka) za nefunkční projekt a nikoho za to nepotrestat? Kolik by za to bylo třeba perfektních invalidních vozíků, bez žebrání u nadací? Minimálně 20 tisíc.

 

     Takže v tomto světle jakoukoli debatu o možnosti si nechat vyřazené nefunkční pomůcky, považuji za směšnou a urážející.

 

     Nehledě k tomu, že VZP nemůže nutit své zákazníky aby předali k likvidaci kompenzační pomůcky na které jen přispěla (mnohdy z menší části). A ohánět se nějakou smlouvou? Tu zákazník pojišťovny musel podepsat ve stavu tísně (např. u inv. vozíku, by zůstal jen ležet, vznikli by proleženiny a smrt) což smlouvu jistě zneplatňuje. Přisvojování si majetku, který zaplatil někdo jiný, to už jsme tu jednou měli a evidentně po 30ti letech máme stále !!!

 

     Je smutné, že se při nápravě této všivárny museli angažovat vozíčkářské organizace (které by se místo toho mohli věnovat např. záchraně životů).

 

     Na bezmocné si každý dovolí. Ale pozor, každý kdo kdy šel proti jejich zájmům, špatně dopadl. Jistě si budete pamatovat žido-bolševickou partičku Fisher-Janota (jeden kandidát na prezidenta, druhý ekonom) která okamžitě (když stát prošustroval peníze) sebrala i z toho mála, peníze na dopravu pod záminkou šetření. Dodnes to nebylo napraveno i když se prý našemu státu daří. A kde je komunista Janota? Kleplo ho to při tenisu, velmi krátce po této akcičce.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png