Přidej
aktualitu
foto k článku
Šlachový transfer
Šlachový transfer
23.1.2017 | Celá ČR | Vozejkov

Šlachový transfer

Prostředek ke zlepšení kvality života tetraplegiků.

V České republice je v současné době dobře fungující systém akutní a postakutní péče o pacienty po spinálních traumatech prostřednictvím čtyř spinálních jednotek a následné několikaměsíční péče v rehabilitačních ústavech. Téměř 15 let je nabízena zvláště tetraplegikům další forma rehabilitace, označována jako rehabilitace chirurgická. Ta spočívá v operačním zákroku na horních, ale i dolních končetinách u tetraplegických či tetraparetických pacientů. Cílem je zlepšení funkce či postavení končetiny vedoucí ke zvýšení soběstačnost v každodenním životě a také pozice sedu či ovládání vozíku.

 

Optimální pohyb horní končetiny je za normálních okolností závislý v návaznosti na vlastní úchopovou funkci ruky nejen na kvalitě funkce muskulatury paže a ramenního pletence, ale i trupu a dolních končetin. Svalstvo trupu, pánve a dolních končetin zajišťuje antigravitační aktivitu (posturální úpravy) těla v různých polohách, umožňující pohyb horních končetin.

 


Výška a rozsah míšní léze v krčním segmentu způsobí poruchu až ztrátu volní motoriky končetin a trupu, poruchu až ztrátu čití všech kvalit od úrovně léze a poruchu vegetativní regulace. Důsledkem je špatná balance, stabilita i stabilizace jednotlivých pohybových segmentů. Funkční deficit horních končetin má vliv na kvalitu opor o horní končetiny, úchopů a tudíž na vykonávání každodenních aktivit. Je nutné hledat nové posturální strategie - znovu nacvičit vnímání rovnováhy těla jako základní schopnosti k využití funkčního potenciálu horních končetin tetraplegika.

 

 

Termín funkční ruka tetraplegika znamená, že je tetraplegik po míšní lézi v krční oblasti schopen náhradním způsobem rozevřít ruku, obemknout předmět prsty, předmět udržet a opět jej pustit. Základem pro tuto schopnost je volní aktivita svalu, který zvedá zápěstí a má dostatečnou sílu (tetraplegici od léze C5/6 níže). Principem aktivní funkční ruky je, že při pasivním ohnutí ruky v zápěstí se prsty tahem natahovačů prstů rozevřou včetně palce a při aktivním zvednutí zápěstí se prsty pasivně přimknou k dlani a palec k ukazováku. Podmínkou pro praktické využití této formy funkčního úchopu jsou aktivně zvládnuté užitkové rozsahy v ramenních kloubech. V praxi je nezbytnou podmínkou optimální nastavení vozíku tak, že zajistí tetraplegikovi stabilní sed a jeho subjektivní vnímání posturální jistoty – pocit bezpečné stability sedu.

 


Aby vytvoření a udržení funkční ruky tetraplegika bylo úspěšné, je důležité v každém stadiu vývoje stavu klienta po poškození míchy dodržovat určitá opatření, spočívající především v pravidelném cvičení a polohování celé horní končetiny včetně vlastní ruky s cílem funkčního úchopu. To je role fyzioterapeutů a ergoterapeutů na spinálních jednotkách a spinálních rehabilitačních jednotkách v rehabilitačních ústavech. Po uplynutí více jak jednoho roku po míšním poškození, kdy již nedochází k podstatnému zlepšování funkčního stavu, může tetraplegik za určitých podmínek podstoupit některý ze šlachových transferů. Šlachový transfer znamená chirurgickou transpozici šlachy svalu s dostatečnou silou do šlachy svalu slabého či bez funkce. Šlachové transfery, spolu s doplňujícími operačními výkony, mohou významnou měrou zlepšit soběstačnost v každodenních činnostech, v pracovních úkonech i sportovních aktivitách až u 80% tetraplegiků. Ke zlepšení dojde i v kvalitě sedu a propulzní mechaniky (manipulace s vozíkem).

 

Šlachové transfery začal provádět v České republice doc. MUDr. Igor Čižmář, Ph.D., primář traumatologie FN Olomouc. V současné době provádí operace a včasnou rehabilitaci se svým týmem na IC Klinice v Brně. Doposud provedl doc. Čižmář šlachové transfery u téměř 50 klientů s tetrapostižením. Že nemají tetraplegici co ztratit a z chirurgické rehabilitace mohou pouze profitovat v různých oblastech svého života, to dokazují i výsledky dotazníkových průzkumů.

 

Česká asociace paraplegiků - CZEPA vydala za podpory MZ DVD s názvem “Když nemáš nic, i trochu je hodně...“. DVD o rehabilitaci tetraplegické ruky včetně možností šlachových transferů. Lze bezplatně získat v kanceláři CZEPA na adrese: Česká asociace paraplegiků – CZEPA, Dygrýnova 816, Praha 14, Černý Most.

 

Bližší informace Vám podá Zdeňka Faltýnková, tel. 607 453 501, faltynkova@Czepa.cz.

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png