Přidej
aktualitu
foto k článku
7.12.2018 | Celá ČR | Vozejkov | 2

Sněmovna odhlasovala zvýšení příspěvku na péči

Příspěvek na péči se při domácí péči o osoby s nejtěžším zdravotním postižením zvýší.

Foto zdroj: psp.cz

 

Poslanecká sněmovna dne 7.12. schválila senátní návrh zákona o novele zákona o sociálních službách. Jak je vidět, všechny kluby podpořily návrh pana poslance Romana Sklenáka. Podle jeho pozměňovacího návrhu se příspěvek na péči u osob s nejtěžším zdravotním postižením zvyšuje ve III. stupni o 4000,- korun a příspěvek na péči ve IV. stupni se zvyšuje o 6000,- korun. Nově tedy osoba se zdravotním postižením ve IV. stupni bude pobírat příspěvek na péči ve výši 19 200Kč měsíčně a osoba ve III. stupni 12 800Kč měsíčně. Týká se to zhruba 90 tisíc lidí.

 

Pro návrh hlasovalo 166 členů Poslanecké sněmovny ze 168 přítomných. Nikdo nebyl proti. 

 

Předlohu nyní posoudí Senát a pokud s ní bude souhlasit, dostane ji k podpisu ještě prezident ČR.

Diskuse

CZEPA | 10.12.2018 13:02

Tisková zpráva MPSV ČR ze dne 7. 12. 2018 ke zvýšení příspěvku na péči zde.

CZEPA | 14.12.2018 12:40

Informace NRZP ČR ze dne 14. 12. 2018: 

 

Informace č.: 100 - 2018 (Zvýšení příspěvku na péči) 

 

Vážení přátelé,

protože víme, že Vás v poslední době nejvíce zajímají informace o schvalování novely zákona o sociálních službách, kterým má dojít ke zvýšení příspěvku na péči ve III. a ve IV. stupni, posílám Vám aktuální informace. 

 

Poslanecká sněmovna dosud nepředala schválenou novelu zákona o sociálních službách do Senátu, a tak je zřejmé, že Senát se tímto zákonem bude zabývat až v lednu. Víme také, že bude podáno několik pozměňovacích návrhů, a to především ze strany poskytovatelů sociálních služeb, kteří budou usilovat o to, aby příspěvek na péči ve III. a ve IV. stupni byl zvýšen i v sociálních zařízeních s celoroční péčí. Již jsme s některými senátorkami a senátory mluvili, budeme se snažit, aby Senát schválil novelu zákona tak, jak přišla z Poslanecké sněmovny. Vrácení zákona Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy Senátu by mohlo celý proces schválení zákona ještě komplikovat. Proto je po Novém roce vyzveme, aby nepřijímali žádné pozměňovací návrhy. 

 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png