Přidej
aktualitu
foto k článku
18.12.2015 | Celá ČR | Vozejkov

Speciálně upravené auto pro handicapovaná dvojčata

IDNES.cz ve spolupráci s Kontem Bariéry a Nadací Agrofert pomáhá sehnat peníze na nové auto.

Manželé Fajtovi z České Třebové mají handicapovaná dvojčata, která vozí do školy, na úřady, k lékaři i za zábavou speciálně upraveným Volkswagen Transporterem. Osmileté auto má plošinu pro najetí s vozíkem a další úpravy pro přepravu dvojčat na vozíku. Technický stav automobilu po každodenním používání, už není dobrý.

 

 

Matka Jitka pomáhá dvojčatům při nástupu a výstupu s vozíkem po plošině, ale je to pro nic už moc těžké. Vyjíždění z auta je téměř nebezpečné, dokonce hrozí, že se vozík převrátí. U nového auta by proto preferovala jinou úpravu. „Rozhodli jsme se pro otočná sedadla, která vyjedou z auta ven a klesnou na úroveň vozíku. Holkám pomůžeme z vozíku přesednout a i se sedadlem vjedou do auta,“ popisuje Jitka Fajtlová. Sedadla se ovládají dálkovým ovladačem, o jejich pohyb se stará elektrický pohon. Jedno speciální sedadlo bude na místě spolujezdce, druhé za ním. „Taková úprava auta přijde na necelých tři sta tisíc korun,“ říká Kristýna Myslivcová ze společnosti API CZ, která se o přestavbu vozu pro postižená dvojčata postará.

 

 

Fajtovi ještě přesně nevědí, jaké auto pro rodinu zvolí, ale kritéria jsou daná: spolehlivost, velký prostor, pro velkou rodinu (mají ještě syna) a dva vozíky, auto, které se dá vhodně přizpůsobit pro nástup obou handicapovaných dvojčat.

 

Důležitým faktorem je také cena automobilu. Aby mohla rodina zvolit to nejlepší řešení, rozhodl se pro Veroniku a Terezu deník iDNES.cz, ve spolupráci s Kontem Bariéry a Nadací Agrofert, pomoci sehnat peníze na nové auto a jeho úpravu, pomocí sbírky. K takto získaným penězům manželé přidají ještě peníze od úřadu práce, který příspěvky na auto a jeho úpravu schvaluje, k tomu přidají samozřejmě ze svého. Po zakoupení vozidla dostanou od státu nazpět DPH z ceny auta do výše 100 tisíc korun, na což mají nárok všichni handicapovaní.

 

Více zdroj:http://auto.idnes.cz/handicapovana-dvojcata-potrebuji-auto-dh5-/automoto.aspx?c=A151217_132932_automoto_hig

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png