Přidej
aktualitu
foto k článku
30.5.2018 | Celá ČR | Vozejkov | 1

Vybíráte invalidní vozík?

Pozor na levné ojetiny!

 

Vybíráte invalidní vozík? Pozor na levné ojetiny!

 

 

 

Invalidní vozíky nepatří k levným záležitostem. Zvláště pak v případě, že potřebujete opravdu kvalitní, jenž si poradí i s náročnějším terénem. Prozradíme vám, proč je většina levných bazarových invalidních vozíků nebezpečná a na co si dát při výběru pozor.

 

Společník na 5 let

 

           Invalidní vozík by vám měl dobře sloužit po dobu 5 let. Co znamená dobře? Musíte se na něm cítit pohodlně, bezpečně, snadno jej ovládat. Stejně tak by měl odpovídat vašim tělesným proporcím, zdravotnímu stavu, životnímu stylu, požadavkům na terén a aktivity.

 

Tyto položky ideálně konzultujte se svým lékařem i s odbornými prodejci invalidních vozíků. Oba by měli být schopni vás navést správnou cestou. Lékař má navíc pravděpodobně představu o vývoji vaší zdravotní situace, a tak dokáže přibližně určit, zda vám bude vozík vyhovovat i za několik měsíců. 

 

Nový nebo invalidní vozík z bazaru?

 

            O vysokých pořizovacích nákladech, které musíte při koupi invalidního vozíku vynaložit, není pochyb. Cena nového pomocníka se pohybuje v řádech tisíců korun, proto se řada imobilních pacientů nejprve rozhlíží ve vodách bazarového zboží.

 

            Často si však neuvědomují možná rizika ojetého invalidního vozíku. Takový vozík nemusí mít všechny díly originální a s tím může být spojena například větší poruchovost. Bohužel, nejeden prodejce se snaží na znovuzprovoznění vozíku ušetřit pro vidinu vyšších zisků. Dochází pak nejen ke snížení kvality provozu, nýbrž i bezpečnosti. Jak je to možné?

 

            Největším a nejrozšířenějším prohřeškem se bazary dopouští na bateriích, jež umožňují provoz vozíku. Do elektrických invalidních vozíků patří trakční (cyklické) baterie typu AGM nebo GEL. Jedná se o baterii nebo soustavu článků s důrazem na dlouhodobé každodenní užívání a hluboké vybíjení. Tento typ představuje nejvýkonnější variantu s nejdelší životností. Ve většině elektrických vozíků najdete dvě 12V baterie v sériovém zapojení. Platí, že čím vyšší kapacita, tím delší vzdálenost vozík ujede na jedno nabití. U trakčních baterií nedochází k podvybíjení ani přebíjení čili jevům, které mohou vést k poškození produktu.

 

            Někteří prodejci nahrazují trakční baterie autobateriemi. Ty jsou však navrženy tak, aby podávaly co nejvyšší výkon během krátkého časového úseku při startu nebo zrychlení, zatímco trakční baterie uvolňuje energii postupně, dokud se zcela nevybije. Co způsobí nahrazení trakční baterie autobaterií? Dojezd invalidního vozíku klesne na desetinu a jeho výkon se stane nestálým. Tím se komplikuje jeho ovladatelnost a svého uživatele vozík vystavuje nebezpečí různých forem kolize i úrazů.

 

            Pokud se tedy rozhodnete nový invalidní vozík nahradit ojetým, dbejte na jeho stav jak po vizuální stránce, tak té technické. Ověřte si původ náhradních součástek a pokud se vám cokoliv nebude zdát, zboží nekupujte. Špatný invalidní vozík může neblaze ovlivnit vaše zdraví. Neváhejte se obrátit na specialisty ve firmě Meyra.

 

 

  

Zdroj: Meyra ČR s.r.o., PR článek

Diskuse

Jan Novotný | 2.6.2018 12:11

Podvibíjení ani přebíjení nemá s typem akumulátorů co dělat. O správný chod se stará řídící elektronika akumulátorů (packů, sad) a elektronika nabíječky. Existují specializované firmy které repase dělají i se zárukou a není tak nutné kupovat předražené originální.

Ale díky za upozornění a reklamu, Meyro. Nejjdou kšefty? To v dnešní době nikomu.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png