Přidej
aktualitu
foto k článku
27.8.2018 | Celá ČR | CZEPA | 2

Zajištění péče doma - Den poranění míchy

Přijďte diskutovat 5. září 2018

Mezinárodní Den poranění míchy připadá na datum 5. září. Česká asociace paraplegiků - CZEPA, z.s. se připojuje k odbornému programu, kterého se můžete účastnit ve středu 5. září 2018 v Centru Paraple (Praha 10).

 

Jak potvrdilo nedávné dotazníkové šetření, žít (sám) doma není pro osoby se zdravotním postižením vůbec jednoduché. Příspěvek na péči náklady služeb finančně nepokryje, je nedostatečný počet poskytovatelů sociálních služeb, mnozí z nich nejsou schopni služby zajistit podle potřeb klienta (zejména včery a víkendy). Uživatel by si přál, aby mu byly poskytovány komplexní služby od jednoho poskytovatele, ale náš systém potřeby klientů a činnost poskytovatelů striktně dělí na sociální a zdravotní.

 

Na asociaci CZEPA se dlouhodobě obrací klienti, kteří se vzhledem ke svému věku či sociální situaci chtějí osamostatnit ("vylétnout z hnízda") od rodičů. Ale také ti, kteří v rodinném prostředí prožili většinu života a řeší, co teď, když osmdesátiletí rodiče už nemají sílu péči poskytovat.  Mnoho jednotlivců tak řeší otázky: kdo mi celodenní asistenci zajistí, kdo zajistí nezbytné úkony spojené s výkonem fyziologických potřeb, z jakých zdrojů mám potřebnou péči financovat, seženu poskytovatele služeb i v mém regionu???? A další otázky...

 

V rámci Dne poranění míchy CZEPA pořádá v prvním bloku diskuzi na téma "Jsem tetraplegik a chci žít samostatně. Je podpora státu dostatečná?", na které zazní osobní zkušenosti uživatelů z řad klientů s poškozením míchy. Do diskuze zveme zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Ministerstva zdravotnictví ČR a poslance Parlamentu ČR. Přijďte i Vy sdělit svou zkušenost, svůj názor. Bližší informace k programu zde.

Budeme rádi za ohlášení Vaší účasti na emailu: czepa@czepa.cz. Děkujeme.

Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice

Diskuse

CZEPA | 30.8.2018 13:37

V diskuzním bloku k tématu zajištění péče na sociálně-zdravotním pomezí účast přislíbili:

- Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,

- Mgr. Michal Krč, pracovník oddělení koncepce sociálních služeb, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,

- Jitka Reineltová, vedoucí pracovní skupiny Pacientské rady pro zdravotně-sociální pomezí

- Michal Prager, aktivista za práva lidí se zdravotním postižením, kandidát strany Piráti.

 

Přijďte i Vy sdělit své osobní zkušenosti se zajištěním zdravotní a sociální péče pro život osob se zdravotním postižením v domácím prostředí.

 

CZEPA | 31.8.2018 9:35

Dále účast přislíbila Mgr. Andrea Babišová, poslankyně Parlamentu ČR (ANO), členka Výboru pro sociální politiku

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png