Přidej
aktualitu
foto k článku
20.4.2017 | Celá ČR | CZEPA

Aktuální informace k léku Betmiga

Do 30.4.2017 rozhodne Ministerstvo zdravotnictví ČR o osudu léku Betmiga.

Státní ústav pro kontrolu léčiv v listopadu 2016 rozhodl s platností od 1.1.2017 o zrušení úhrady léku Betmiga z důvodu vysokých nákladů na tento přípravek z veřejného zdravotního pojištění.  

 

Distributorská společnost podala proti rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv odvolání, o kterém nyní ve správním řízení rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

 

Pokud Ministerstvo zdravotnictví vyhoví odvolání distributorské společnosti a věc vrátí k novému projednání, bude lék opět hrazen ze všeobecného zdravotního pojištění. V případě zamítnutí zůstane lék Betmiga nehrazeným lékem (tj. s doplatkovou cenou od 3 000,- Kč/3měsíce) a společnost Astellas, která je držitelem licence na tento lék, bude muset znova podat žádost o zařazení léku do systému úhrad z všeobecného zdravotního pojištění.

 

Česká asociace paraplegiků - CZEPA v průběhu měsíce opakovaně jednala se zástupci Ministerstva zdravotnictví, kde prosazovala opětovné hrazení tohoto důležitého léku zejména pro spinální pacienty z veřejného zdravotního pojištění. CZEPA zároveň předložila kazuistiky uživatelů, kteří mají zkušenost s lékem Betmiga.

 

Uživatelé léku Betmiga, kteří musí tento lék užívat, mají v současné době možnost požádat o úhradu tohoto léku u rezivního lékaře své zdravotní pojištovny. Případné schválení a proplacení tohoto léku zdravotní pojišťovnou záleží na konkrétním revizním lékaři. Více informací naleznete v příloze. 

 

Děkujeme všem klientům a členům CZEPA, kteří se aktivně zapojili do řešení této problematiky. 

 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png