Přidej
aktualitu
foto k článku
10.10.2017 | Celá ČR | Vozejkov

Dekubity jsou stálá hrozba

Vše o příčinách vzniku dekubitů, prevenci a jejich léčbě.

 

Letošní rok bych mohla nazvat rokem dekubitů. Je to hlavně proto, že se stále více klientů obrací nejen na spinální jednotky, ale i na Českou asociaci paraplegiků – CZEPA z.s., jako na svou pacientskou organizaci, s prosbou o pomoc při řešení zdravotních komplikací spojených s dekubity různých stádií a velikostí. Některé fotografie, které mi naši klienti posílají ke konzultaci, jsou doslova hrůzostrašné a ohrožující život jejich majitele. Nejvíce se jedná samozřejmě o prosezeniny – dekubity na sedacích hrbolech, kostrči či kyčlích. Chronické dekubity pak řeší uživatelé vozíku i v oblasti kotníků či na patách, ale i v oblasti zad. Dohromady můžeme tyto kožní defekty označit jako posturální dekubity,  neboli dekubity vzniklé z důvodu  špatné pozice sedu. Když se navíc k patologické pozici sedu přidá nefunkční sedací polštář (sesedlý, prasklý…), je defekt na světě velmi rychle.

 

I když se edukaci spinálních pacientů o nebezpečí vzniku dekubitu věnují lékaři na spinálních jednotkách, v rehabilitačních ústavech a CZEPA v rámci svých preventivních programů, kdy jsou pacienti a naši klienti přímo strašeni, stále nedodržují režimová a preventivní opatření. Nekontrolují si pravidelně své antidekubitní sedáky, málo se věnují kontrole svého sedu, přenastavení vozíku či změně zádové opěrky. Navíc, když se objeví první známky otlaku, dostatečně postižené místo neodlehčují, což je pro hojení zásadní! Dekubit se může „rozjet“ velmi rychle, hojit však několik měsíců a člověka vyřadit z běžných aktivit a zaměstnání.

 

Správný neboli zdravý sed na dobře vybraném a nastaveném vozíku včetně sedacího polštáře patří mezi základní podmínky zdravého způsobu života vozíčkáře. Proto jsme  v prostorách České asociace paraplegiků – CZEPA z.s. zřídili laboratoř zdravého sezení, kde nabízíme odborné konzultace. 

 

Více se o dekubitech dočtete v seriálu „Dekubity jsou stálá hrozba každého vozíčkáře po spinálním traumatu“.

 

Zdeňka Faltýnková
fyzioterapeut a ergoterapeut
specialista na spinální problematiku

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png