Přidej
aktualitu
foto k článku
18.1.2018 | Celá ČR | Vozejkov | 6

Pacientská rada na setkání s ministrem

Aktivní účast Zdeňky Faltýnkové.
Organizace pacientů/klientů s poškozením míchy mají svého zástupce v Pacientské radě při Ministerstvu zdravotnictví ČR, je jím specialistka na spinální problematiku Zdeňka Faltýnková. I ta se v pondělí 15. 1. 2018 zúčastnila setkání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

 

Zdeňka Faltýnková se v rámci Pacientské rady aktuálně aktivně účastní probíhajících jednání o nové legislativní úpravě kategorizace zdravotních prostředků (tedy i vozíků a dalších zdravotních a kompenzačních pomůcek).

 

Na webu MZ ČR najdete tiskovou zprávu k setkání Pacientské rady s ministrem.

 

Diskuse

Miloš Zemánek | 21.1.2018 10:38

Abych to shrnul:

 

27. 10. 2017 Setkání s pacientskými organizacemi

Setkání se věnovalo jednotlivým formám spolupráce ministerstva a pacientských organizací, včetně procesu sestavení Pacientské rady a jejího fungování.

 

5. 12. 2017 Druhé zasedání Pacientské rady

náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová poděkovala členům za účast na zasedání, vyjádřila jim podporu v jejich práci a popřála hodně úspěchů. Důležitým bodem programu bylo hlasování o návrzích na jmenování předsednictva. Členové schválili svůj návrh většinou hlasů a ministr zdravotnictví na základě tohoto návrhu bude předsednictvo jmenovat.

 

13. 12. 2017 Ministr zdravotnictví jmenoval předsednictvo Pacientské rady

 

4. 1. 2018  Novoroční setkání ministra s pacientskými organizacemi

Ministr Adam Vojtěch na novoročním setkání s pacientskými organizacemi představí své priority pro nadcházející období. Zástupci pacientů budou mít také možnost se seznámit s náměstky a poradci, kteří se věnují spolupráci s pacientskými organizacemi. 

 

15. 1. 2018 Ministr Vojtěch se setkal s pacientskými organizacemi

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se v pondělí 15. ledna setkal se zástupci pacientských organizací, aby jim představil své priority a vyslechl si jejich podněty směrem k ministerstvu.

 

Takže pomalu po čtvrt roce nám ministr dvakrát představil své priority, tj 4. a 15. 1. 2018. Asi aby v tom bylo jasno. Nikde jsem však nenašel jaké, natož pak, jak budou pro nás přínosné. Setkávání je hezká věc, jaké jsou však výsledky, přesně? Nebo se všichni dohodli že se dohodnou?

A Vozejkove, když link tak na výsledky, nikoli obecné stránky ministerstva o výše popsaných aktivitách. Neplatíme statisícové platy ministrům a jejich náměstkům za to že se milostivě s někým sejdou. A mimochodem, na informace které, p. ministr získá a pomohou mu v jeho práci, má ministerstvo fond pro odborné poradce z kterého je platí. Tyto peníze jsou však z praxe určené hlavně pro kámoše a rodinné příslušníky. Nebo kolik z onoho fondu dostala Pacientská rada? Nic, milostivě smí předkládat návrhy, odborné rady s vidinou, že k tomu třeba ministr přihlédne až bude o něčem rozhodovat, přičemž  prim hrají různá lobby a úplatky, doktorů, lékárníků, dealerů léků atd. atd , které mají vždy přednost.

CZEPA | 22.1.2018 9:47
Je významným úspěchem, že byla Zdeňka Faltýnková zvolena mezi členy Pacientské rady. Jako odbornice na spinální problematiku (fyzioterapeutka, ergoterapeutka, výživová poradkyně, pracovnice v sociálních službách) s více než třicetiletými zkušenostmi je člověkem na svém místě. 
Již na podzim loňského roku každá z organizací Pacientské rady (tedy i CZEPA) zpracovávala a předkládala své krátkodobé a dlouhodobé cíle k řešení. Současně, jak jste měli možnost všichni zaznamenat, v červnu 2017 zrušil Ústavní soud část zákona o veřejném zdravotním pojištění s tím, že novela zákona musí být odsouhlasena do konce tohoto roku. Legislativní proces tvoření/změn zákonů je časově i organizačně velmi náročný (v řádech měsíců), materiály musí být podrobně projednávány, připraveny, schvalovány mezi jednotlivými resorty, na půdě Parlamentu a Senátu... Spolu s výměnou ministrů na základě nové vlády je třeba počítat i s určitými personálními změnami na jednotlivých ministerstvech. Je dobře, že Pacientská rada má i přes změnu na postu ministra podporu a svou váhu.
Pokud tisková zpráva MZ ČR obecně hovoří o tom, že se některá uvedená témata projednávají, můžeme Vám, jako organizace se zástupcem v Pacientské radě, potvrdit, že probíhají velmi intenzivní (!) jednání a vyjednávání, kterých se naše zástupkyně osobně účastní. Pro vyjednávání lepších podmínek (nejen pro spinální) pacienty jen vítáme, že jednotliví zástupci organizací mají možnost jednat i se samotným ministrem. 
Hana Sixtová, sociální pracovnice
| 24.3.2018 12:34

Ahoj,

existují již nějaké výsledky, vylepšení podmínek lidí na vozíku? Díky

CZEPA | 12.4.2018 15:45

Projednávání novely zákona o zdravotním pojištění nadále pokračuje.

 

 

CZEPA | 12.4.2018 15:51

CZEPA nominovala do nově vzniklé skupiny zdravotně-sociálního pomezí (v rámci Pacienstké rady) Zdeňku Faltýnkovou (specialitska na spinální problematiku) a Alenu Jančíkovou (zástupce pacientů, ředitelka CZEPA). Mezi témata, která pro tuto pracovní skupinu navrhujeme, patří vliv lékařské posudkové služby na přiznávání sociálních dávek pacientů se zdravotním postižením, zajištění odlehčovacích a pobytových služeb na základě komplexního poskytování zdravotních služeb v přirozeném sociálním prostředí klientů/pacientů, podpora poskytování rehabilitace v domácím prostředí s úhradou ze zdravotního pojištění, rozšíření úhrady kompenzačních pomůcek pro vytvoření bezbariérového prostředí v rámci příspěvku na zvláštní pomůcky.

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png