Přidej
aktualitu
foto k článku
11.2.2019 | Celá ČR | Vozejkov | 1

Příspěvek na zakoupení motorového vozidla bez doložení příjmu

CZEPA usiluje o změnu zákona u příspěvku na zakoupení motorového vozidla bez doložení příjmu žadatele/vozíčkáře.

Česká asociace paraplegiků – CZEPA, z.s. usiluje o změnu zákona u příspěvku na zakoupení motorového vozidla bez doložení příjmu žadatele/vozíčkáře.

 

Pozměňovací návrh zákona předkládá PhDr. Olga Richterová /Piráti/.

 

CZEPA, z.s. považuje dosavadní právní úpravu za „nešťastnou“ a pro osoby se zdravotním postižením, které jsou aktivní na trhu práce, nespravedlivou, kontraproduktivní a  demotivační. Tato úprava nepodporuje aktivní přístup k pracovnímu uplatnění, neboť čím více bude osoba se zdravotním postižením a jeho blízcí pracovně aktivní, tím nižší příspěvek na automobil žadatel dostane, bez automobilu se však obvykle při výkonu zaměstnání neobejde. Svým způsobem jsou „trestáni“ ti, kteří svou těžkou životní situaci zvládají, pracují, odvádí odvody a daně, nejsou pouze pasivními příjemci sociálních dávek.

 

Usilujeme o to, aby byl příspěvek posuzován dle funkčního stavu žadatele (rozsah postižení) a všichni žadatelé, kteří mají nárok na příspěvek, jej získali ve výši 200.000 Kč na 7 let.

 

Návrh jednak zjednodušuje současnou administrativu spojenou s posuzováním výše příjmů a pak je i v souladu s trendy v jiných zemích jako je např. Německo, Švýcarsko.

 

CZEPA_prohlaseni_příspěvek_auto_2019.pdf (268012)

Diskuse

CZEPA | 21.2.2019 12:58

Dobrý den,

dle statistik MPSV byla v roce 2018 průměrná výše příspěvku na motorové vozidlo 197.000 Kč. Dojde-li ke schválení našeho návrhu, aby pracující imobilní lidé (ať již doma nebo dojíždějí za prací) neměli nižší příspěvek, státní rozpočet to téměř vůbec nezatíží. Jedná se o desítky lidí a systém posuzování bude spravedlivý a motivační. Jak již bylo zmíněno, v jiných zemích příspěvek získá ten, kdo si práci najde a udrží. My nechceme chudým brát, ale chceme stejný příspěvek pro všechny.

 

Ohledně příspěvku na mobilitu: CZEPA vnímá Váš podnět a zařadí jej do své strategie při připomínkování legislativy.

S díky

Alena Jančíková, ředitelka CZEPA

Přidej komentář
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png