Přidej
dotaz
1.12.2016 | 1

Zdravím, jsem asi třináctým rokem po CMP..levostranně ochrnutý. Múj stav se zhoršil natolik, že jsem uvážil koupi invalidního vozíku. Po koupi jsme nárokoval u mojí zdr. pojišťovny žádost o částečné financování kupní částky.....byl jsem odmítnut s tím, že jsem zvolil špatmý postup...nejprve jsem měl o příspěve požádat a po schválení kupovat....opačně prý nelze...je uvedený postup správný ?

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 1.12.2016 15:20

Dobrý den,

pro Vás bohužel, zdravotní pojišťovna má pravdu v tom, že v rámci standardního postupu jste se měl nejprve obrátit na lékaře (neurolog, ortoped či rehabilitační lékař), který je kompetentní postoupit žádanku o schválení konkrétního vybraného vozíku zdravotní pojišťovně. Revizní lékař pojišťovny následně rozhoduje o tom, zda pomůcku schválí k úhradě. Obecná informace o řádném postupu je např. na webové stránce VZP ČR.

 

Teoreticky se můžete obrátit s žádostí o finanční pomoc na nadace a nadační fondy, je ale zcela v jejich kompetenci, zda Vám příspěvek na již uhrazený vozík poskytnou. Nabízíme Vám kontakty na nadace a nadační fondy, o kterých v České asociaci paraplegiků - CZEPA víme. Doporučuji Vám prostudovat jejich jednotlivé webové stránky, kde obvykle uvádějí komu, na co a za jakých podmínek mohou příspěvek poskytnout.

 

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová

sociální pracovnice

Přidej odpověď
cpv_banner-3-2.jpg
banner-handy.jpg