Výživové poradenství pro vozíčkáře
Cílem správné stravy je zajistit dostatečné množství živin k udržení odpovídajících fyziologických mechanismů. Znalostí základních složek vhodné stravy může zásadně souviset se zdravím jedince.
Špatná strava negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav, může vést k nadváze až obezitě a může být příčinou vzniku mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. stupně, metabolického syndromu, aj.
Odhady nadváhy a obezity se pohybují od 40 % až 65 % u osob s p. m. oproti 30 % u osob bez spinálního poškození. U obézních osob se spinálním poškozením také dochází k vyššímu výskytu onemocnění svalů a kostí na horních končetinách. Obezitou trpí dva ze tří jedinců se spinálním poškozením. Prevalence nadváhy a obezity u dospívající mládeže se zvýšila z 56 % v letech 1998 – 1994 na 65 % v letech 1994 – 2000; obezita je 2,5 x častější u osob se spinálním poškozením, než u jedinců bez postižení. Například vysoké riziko vzniku metabolického syndromu se uvádí až u 55 % spinálních pacientů. U kompletních míšních lézí může dojít (v důsledku rozsáhlé intramuskulární infiltrace tuku) ke snížení glukózové tolerance až o 70 %. Osoby se spinálním poškozením zkonzumují denně obvykle více než 30 % tuků. Stravovací návyky u osob se spinálním poškozením v USA jsou podobné jako u osob bez spinálního poškození. Denní energetický příjem tuků je u osob se spinálním poškozením vyšší (31,1 – 37,9 % kcal), nízký až průměrný je příjem sacharidů (4,4 – 52,5 % kcal), nízký příjem vlákniny (12,7 – 14,5 g/denně) a příjem bílkovin mírně překračuje denní doporučenou dávku.
Špatná strava negativně ovlivňuje celkový zdravotní stav, může vést k nadváze až obezitě a může být příčinou vzniku mnoha onemocnění, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. stupně, metabolického syndromu, aj.
Odhady nadváhy a obezity se pohybují od 40 % až 65 % u osob s p. m. oproti 30 % u osob bez spinálního poškození. U obézních osob se spinálním poškozením také dochází k vyššímu výskytu onemocnění svalů a kostí na horních končetinách. Obezitou trpí dva ze tří jedinců se spinálním poškozením. Prevalence nadváhy a obezity u dospívající mládeže se zvýšila z 56 % v letech 1998 – 1994 na 65 % v letech 1994 – 2000; obezita je 2,5 x častější u osob se spinálním poškozením, než u jedinců bez postižení. Například vysoké riziko vzniku metabolického syndromu se uvádí až u 55 % spinálních pacientů. U kompletních míšních lézí může dojít (v důsledku rozsáhlé intramuskulární infiltrace tuku) ke snížení glukózové tolerance až o 70 %. Osoby se spinálním poškozením zkonzumují denně obvykle více než 30 % tuků. Stravovací návyky u osob se spinálním poškozením v USA jsou podobné jako u osob bez spinálního poškození. Denní energetický příjem tuků je u osob se spinálním poškozením vyšší (31,1 – 37,9 % kcal), nízký až průměrný je příjem sacharidů (4,4 – 52,5 % kcal), nízký příjem vlákniny (12,7 – 14,5 g/denně) a příjem bílkovin mírně překračuje denní doporučenou dávku.
Dobrý den,
zajímáte se o vyváženou stravu nebo byste rádi snížili svojí hmotnost?
Podívejte se na moje webové stránky a ozvěte se: www.vppv.cz
S přáním krásného podzimu, Eva Chaloupková.
Přidej komentář