Přidej
aktualitu
pevnejsi-kosti-diky-strave.jpeg
21.10.2024 | Celá ČR | Centrum Paraple o.p.s.

Pevnější kosti díky stravě

Skutečnost, že se nás týká osteoporóza se často dozvíme, až když se nám stane nějaký úraz, často i bez větší vnější příčiny. Bohužel, jde o onemocnění, které je progresivní. Postavit se mu můžeme v léčbě, ale především v prevenci i tím, jak se stravujeme.
U osteoporózy naši pozornost zaměřujeme na potraviny bohaté na minerály vápník a hořčík a vitaminy D, C a K. Vhodnými potravinami jsou mléčné výrobky, vejce, ryby, květák, ale také mák, mandle, lískové ořechy, kakao ad.
Pojďme si společně připravit pokrmy, které výše uvedené zohledňují.
Přeji vám dobrou chuť!

Zdroj: Magazín Paraple, červen 2024
Text: Alena Jedličková, vedoucí stravovacího provozu Centra Paraple

Pomazánka z tresčích jater s vejci a pažitkou

100 g - pomazánkové máslo 
60 g - tvaroh  
80 g - tresčí játra (čistá váha bez oleje) 
2 ks - vejce 
1 ks - šalotka 
2 ks - sterilovaná okurka  
1 lžička - hořčice  
podle chuti - citronová šťáva 
podle chuti - sůl, pepř 
podle chuti - pažitka 

Postup:

Nejprve si najemno nakrájíme šalotku, tresčí játra a vařená vejce. Sterilované okurky si nastrouháme na jemném struhadle. Pomazánkové máslo, polotučný tvaroh a trochu hořčice vyšleháme do hladka. Přidáme nakrájené a nastrouhané suroviny a vše dokonale promícháme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. 
Hotovou pomazánku mažeme na pečivo a zdobíme nasekanou pažitkou.

Tvarohová pomazánka s kedlubnou, mrkví, ředkvičkou a goudou

250 gp - olotučný tvaroh 
100 g - sýr gouda 45 % (bloček) 
1 ks - kedlubna 
3 ks - ředkvička 
1 ks - mrkev 
1 ks - šalotka 
1 stroužek - česnek 
podle chuti - sůl, pepř 
podle chuti - bylinky 

Postup:

Zeleninu očistíme a nastrouháme spolu se sýrem najemno do misky.
Přidáme nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl, pepř a bylinky. Vše důkladně promícháme.
Hotovou pomazánku mažeme na pečivo a zdobíme nasekanými bylinkami.

Růžová polévka z červené řepy se sýrovými nočky

Polévka 
4 ks - červená řepa 
1 ks - jablko  
1 ks - brambora 
0,2 dcl - smetana 33%   
1 ks - šalotka 
2 polévková lžíce - máslo 
podle chuti - sůl, muškátový oříšek, pepř, citronová šťáva 
8 ks - toastový chléb 
voda

Nočky  
80 g - lučina 
100 g - eidam – strouhaný 
10 g - vlašské ořechy  

Postup:

Polévka 
Syrovou červenou řepu omyjeme, zabalíme do pečicího papíru nebo alobalu, dáme do pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C asi hodinu. Poté ji vyndáme a necháme zabalenou vychladnout tak, aby se dala oloupat a nakrájet.  
Nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme na kostky pokrájenou červenou řepu, oloupaný a nakrájený brambor, oloupané a nakrájené jablko a společně lehce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vše podlijeme asi ¾ litrem vody. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, a vše necháme pomalu „táhnout“ do měkka. Pak rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu a citronovou šťávu.

Nočky 
Sýr nastrouháme najemno, přidáme lučinu a nasekané oříšky, vše promícháme a dáme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním tvarujeme lžícemi. 
Polévku nandáme do talíře společně s nočky a opečeným toastovým chlebem.

Brokolicové nugetky s čerstvými zeleninovými špalíky a tvarohovým dipem

Nugetky  
300 g - brokolice 
2 ks - žloutek 
60 g - parmazán 
2 ks - šalotka 
2 stroužky - česnek 
60 g - celozrnná špaldová mouka 
20 g - slunečnicové semínko 
1 lžička - čerstvý tymián 
1 lžíce - olivový olej 
podle chuti - sůl, pepř 
Rama

Zeleninové špalíky   
okurka 
červená tenkostěnná paprika 
řapíkatý celer 
cherry rajčata 
mix listových salátů 
 
Dip  
250 g - polotučný tvaroh 
1 lžíce - olivový olej 
0,5 lžička - balzamiko krémové 
podle chuti - sůl, pepř 
½ ks - pomeranč    

Postup:

Nugetky 
Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme několik minut do měkka. Poté ji scedíme a na chvilku vložíme do připravené ledové vody – brokolice nám tímto způsobem zůstane pěkně zelená. Následně ji opět scedíme a necháme okapat. Zchladlou brokolici v dlaních ještě jemně zbavíme přebytečné vody, pak ji vložíme do mixeru spolu se žloutky, strouhaným parmazánem, nakrájenou šalotkou, prolisovaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Vše rozmixujeme. Pak vzniklou směs zahustíme moukou a přidáme nadrobno nasekaná slunečnicová semínka. Navlhčíme si ruce a tvarujeme nugetky – kolečka o průměru zhruba 5 cm a asi 2 cm silná. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeným malým množstvím Ramy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. 
 
Zeleninové špalíky   
Čerstvou zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíky o velikosti přibližně 5 cm. 
 
Dip  
Tvaroh, olej, balzamico, šťávu z půlky pomeranče, sůl a pepř vymícháme metličkou do hladka. Pečené nugetky podáváme na talíři spolu se zeleninovými špalíky, dip je lepší si dát do menší mističky a špalíky si do něj namáčet.

Zapékaná pohanka s lesními houbami, majoránkou a česnekem

200 g - pohanka 
2 hrsti - sušené lesní houby 
2 ks - cibule 
7 stroužků - česnek 
0,5 dcl - olej 
podle chuti - sůl, pepř, drcený kmín, majoránka 

Postup:

Sušené houby dáme do hrnečku či misky, zalijeme je vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pohanku dobře propláchneme a dáme vařit na 10–15 minut (pozn.: u pohankové lámanky stačí jen 3–5 minut). Poté vypneme a necháme pod pokličkou „dojít“ zhruba půl hodiny. Vhodný poměr pohanky a vody je 1:2. 
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme vody zbavené houby a chvíli restujeme společně. Přidáme sůl, kmín, pepř a krátce podusíme. Poté vložíme pohanku a opět restujeme. Nakonec přidáme utřený česnek a majoránku. Vše vložíme do vymazaného pekáčku a zapékáme v rozehřáté troubě na 190 °C 10-15 minut. Můžeme podávat jako samostatný chod třeba se salátem z kysaného zelí nebo s volským okem. Jde však i o skvělou přílohu k masu. Kdo chce, může si pokrm dozdobit smaženou cibulkou. 

Makový koláč s jablíčky

4 ks - vejce 
200 g - mák 
200 g - tvaroh 
300 g - jablka 
2 lžíce - med 
2 lžičky - kypřicí prášek 
špetka - sůl 
několik kapek - vanilkový extrakt 

Postup:

Vaječné žloutky oddělíme od bílků. Žloutky dáme do misky a přidáme mletý mák, polotučný tvaroh, nastrouhaná jablka, med, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a sůl. Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 160–170 °C asi hodinu. 
Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme a každý kousek můžeme ještě ozdobit tvarohem oslazeným medem. 

Přidej komentář
banner-handy.jpg
cpv_banner-3-2.jpg