Pevnější kosti díky stravě
U osteoporózy naši pozornost zaměřujeme na potraviny bohaté na minerály vápník a hořčík a vitaminy D, C a K. Vhodnými potravinami jsou mléčné výrobky, vejce, ryby, květák, ale také mák, mandle, lískové ořechy, kakao ad.
Pojďme si společně připravit pokrmy, které výše uvedené zohledňují.
Přeji vám dobrou chuť!
Zdroj: Magazín Paraple, červen 2024
Text: Alena Jedličková, vedoucí stravovacího provozu Centra Paraple
Pomazánka z tresčích jater s vejci a pažitkou
100 g - pomazánkové máslo
60 g - tvaroh
80 g - tresčí játra (čistá váha bez oleje)
2 ks - vejce
1 ks - šalotka
2 ks - sterilovaná okurka
1 lžička - hořčice
podle chuti - citronová šťáva
podle chuti - sůl, pepř
podle chuti - pažitka
Postup:
Nejprve si najemno nakrájíme šalotku, tresčí játra a vařená vejce. Sterilované okurky si nastrouháme na jemném struhadle. Pomazánkové máslo, polotučný tvaroh a trochu hořčice vyšleháme do hladka. Přidáme nakrájené a nastrouhané suroviny a vše dokonale promícháme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Hotovou pomazánku mažeme na pečivo a zdobíme nasekanou pažitkou.
Tvarohová pomazánka s kedlubnou, mrkví, ředkvičkou a goudou
250 gp - olotučný tvaroh
100 g - sýr gouda 45 % (bloček)
1 ks - kedlubna
3 ks - ředkvička
1 ks - mrkev
1 ks - šalotka
1 stroužek - česnek
podle chuti - sůl, pepř
podle chuti - bylinky
Postup:
Zeleninu očistíme a nastrouháme spolu se sýrem najemno do misky.
Přidáme nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, tvaroh, sůl, pepř a bylinky. Vše důkladně promícháme.
Hotovou pomazánku mažeme na pečivo a zdobíme nasekanými bylinkami.
Růžová polévka z červené řepy se sýrovými nočky
Polévka
4 ks - červená řepa
1 ks - jablko
1 ks - brambora
0,2 dcl - smetana 33%
1 ks - šalotka
2 polévková lžíce - máslo
podle chuti - sůl, muškátový oříšek, pepř, citronová šťáva
8 ks - toastový chléb
voda
Nočky
80 g - lučina
100 g - eidam – strouhaný
10 g - vlašské ořechy
Postup:
Polévka
Syrovou červenou řepu omyjeme, zabalíme do pečicího papíru nebo alobalu, dáme do pekáčku a pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C asi hodinu. Poté ji vyndáme a necháme zabalenou vychladnout tak, aby se dala oloupat a nakrájet.
Nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme na kostky pokrájenou červenou řepu, oloupaný a nakrájený brambor, oloupané a nakrájené jablko a společně lehce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a vše podlijeme asi ¾ litrem vody. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, a vše necháme pomalu „táhnout“ do měkka. Pak rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme smetanu a citronovou šťávu.
Nočky
Sýr nastrouháme najemno, přidáme lučinu a nasekané oříšky, vše promícháme a dáme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním tvarujeme lžícemi.
Polévku nandáme do talíře společně s nočky a opečeným toastovým chlebem.
Brokolicové nugetky s čerstvými zeleninovými špalíky a tvarohovým dipem
Nugetky
300 g - brokolice
2 ks - žloutek
60 g - parmazán
2 ks - šalotka
2 stroužky - česnek
60 g - celozrnná špaldová mouka
20 g - slunečnicové semínko
1 lžička - čerstvý tymián
1 lžíce - olivový olej
podle chuti - sůl, pepř
Rama
Zeleninové špalíky
okurka
červená tenkostěnná paprika
řapíkatý celer
cherry rajčata
mix listových salátů
Dip
250 g - polotučný tvaroh
1 lžíce - olivový olej
0,5 lžička - balzamiko krémové
podle chuti - sůl, pepř
½ ks - pomeranč
Postup:
Nugetky
Brokolici vložíme do vroucí osolené vody a vaříme několik minut do měkka. Poté ji scedíme a na chvilku vložíme do připravené ledové vody – brokolice nám tímto způsobem zůstane pěkně zelená. Následně ji opět scedíme a necháme okapat. Zchladlou brokolici v dlaních ještě jemně zbavíme přebytečné vody, pak ji vložíme do mixeru spolu se žloutky, strouhaným parmazánem, nakrájenou šalotkou, prolisovaným česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Vše rozmixujeme. Pak vzniklou směs zahustíme moukou a přidáme nadrobno nasekaná slunečnicová semínka. Navlhčíme si ruce a tvarujeme nugetky – kolečka o průměru zhruba 5 cm a asi 2 cm silná. Pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeným malým množstvím Ramy. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.
Zeleninové špalíky
Čerstvou zeleninu očistíme a nakrájíme na špalíky o velikosti přibližně 5 cm.
Dip
Tvaroh, olej, balzamico, šťávu z půlky pomeranče, sůl a pepř vymícháme metličkou do hladka. Pečené nugetky podáváme na talíři spolu se zeleninovými špalíky, dip je lepší si dát do menší mističky a špalíky si do něj namáčet.
Zapékaná pohanka s lesními houbami, majoránkou a česnekem
200 g - pohanka
2 hrsti - sušené lesní houby
2 ks - cibule
7 stroužků - česnek
0,5 dcl - olej
podle chuti - sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
Postup:
Sušené houby dáme do hrnečku či misky, zalijeme je vodou a necháme přes noc nabobtnat. Pohanku dobře propláchneme a dáme vařit na 10–15 minut (pozn.: u pohankové lámanky stačí jen 3–5 minut). Poté vypneme a necháme pod pokličkou „dojít“ zhruba půl hodiny. Vhodný poměr pohanky a vody je 1:2.
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme vody zbavené houby a chvíli restujeme společně. Přidáme sůl, kmín, pepř a krátce podusíme. Poté vložíme pohanku a opět restujeme. Nakonec přidáme utřený česnek a majoránku. Vše vložíme do vymazaného pekáčku a zapékáme v rozehřáté troubě na 190 °C 10-15 minut. Můžeme podávat jako samostatný chod třeba se salátem z kysaného zelí nebo s volským okem. Jde však i o skvělou přílohu k masu. Kdo chce, může si pokrm dozdobit smaženou cibulkou.
Makový koláč s jablíčky
4 ks - vejce
200 g - mák
200 g - tvaroh
300 g - jablka
2 lžíce - med
2 lžičky - kypřicí prášek
špetka - sůl
několik kapek - vanilkový extrakt
Postup:
Vaječné žloutky oddělíme od bílků. Žloutky dáme do misky a přidáme mletý mák, polotučný tvaroh, nastrouhaná jablka, med, kypřicí prášek, vanilkový extrakt a sůl. Vše dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 160–170 °C asi hodinu.
Hotový koláč necháme vychladnout, nakrájíme a každý kousek můžeme ještě ozdobit tvarohem oslazeným medem.