Stravou proti osteoporóze
Zdroj: Magazín Paraple, červen 2024
Text: Aneta Sadílková, nutriční terapeutka, 3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
Dobrá skladba stravy a dostatek pohybové aktivity v dětství a dospívání jsou dvě hlavní podmínky nutné k tomu, aby bylo dosaženo geneticky podmíněného maxima kostní hmoty. Je to doslova investice na celý život. V pozdějším věku tyto faktory zase zpomalují úbytek kostní hmoty na minimum. Společně s tím je důležité nekouřit, pít co nejméně alkoholu a nepřehánět to s kofeinovými nápoji a příjmem soli.
ŽENY MAJÍ NEVÝHODU
K rozvoji osteoporózy jsou více náchylné ženy. Kritickým bodem se pro ně stává období menopauzy, kdy dochází v souvislosti s významným poklesem hladiny ženských estrogenových hormonů k rychlejšímu úbytku množství kostní hmoty, kost je křehčí a tím pádem může snadněji dojít ke zlomenině. Proto je zvláště v období menopauzy třeba dbát na kvalitní stravu a pravidelnou pohybovou aktivitu. Riziková je také příliš nízká tělesná hmotnost (BMI pod 19 kg/m2). Osteoporóza je jedno z velmi mála onemocnění, kde je v rámci prevence příznivé mít mírnou nadváhu (nikoli však obezitu).
JÍDELNÍČEK PRO ZDRAVÉ KOSTI
Z pestré a vyvážené stravy naše tělo získá dostatek všech potřebných živin, včetně těch podstatných pro zdraví kostí. Kromě vápníku a vitaminu D je třeba zmínit také vitamín K, hořčík, zinek, měď a mangan. Z hlavních živin přispívají k dobrému stavu kostí nejvíce bílkoviny, ale také další dvě hlavní živiny, sacharidy a tuky, doplňují komplexní výživovou mozaiku. Důležitý je každodenní příjem ovoce a zeleniny, příloh, pečiva, ovesných vloček a dalších obilovin, ořechů, semínek, luštěnin, masa, vajec a mléčných výrobků.
Vápník a vitamin D
Vápník a vitamin D jsou dva základní prvky nezbytné pro udržení kostní hmoty. Při léčbě už vzniklé osteoporózy se, kromě doporučení navýšení jejich příjmu ze stravy, zpravidla oba užívají také formou doplňků stravy.
Vápník je hlavní stavební složkou kostní tkáně a je nezbytný pro kostní metabolismus. Vitamin D je důležitý pro udržení kostní hmoty, pro vstřebávání vápníku a fosfátů ze stravy ve střevě a pro obnovu a mineralizaci kostní hmoty.
Zatímco vápníku jsme schopni z běžné stravy přijmout dostatek, s vitaminem D je to složitější. Jeho zdroje ve stravě jsou omezené - je obsažen v tučných mořských rybách, ve vaječném žloutku a v malém množství v mléčných výrobcích a houbách. Vitamin D vzniká také v našem těle působením slunečního záření. Záleží však při tom na ročním období, typu pokožky, době strávené na sluníčku, použití krému na opalování nebo make-upu, takže výsledné množství vytvořeného vitaminu nelze spolehlivě určit.
Přibližná denní potřeba vitaminu D je u dospělých 800 IU (mezinárodních jednotek). U většiny lidí, zvláště v zimě, je nutné vitamin D doplňovat formou doplňků stravy. O vhodné formě a množství je třeba se poradit s lékařem nebo v lékárně. Dobré zdroje vápníku a vitaminu D ukazuje Tabulka 1.
Na potřebný příjem vápníku podle věku se můžete podívat v Tabulce 2. U dospělých je to 1000 mg vápníku na den. Nejlepšími zdroji jsou mléko, tvrdé sýry, tvaroh, jogurt, olomoucké tvarůžky, žervé, dále pak ryby, ořechy, semena a mák. Celkovou denní dávku vápníku je doporučeno rozdělit do 3-4 menších dávek, z nichž jednu je vhodné mít večer, jelikož k remodelaci kosti dochází především v noci.
Bílkoviny
V našem jídelníčku mají být obsaženy jak živočišné, tak rostlinné bílkoviny. Z živočišných zdrojů bílkovin jsou vhodné ty s nižším obsahem tuku, jako je libové maso bez kůže, vejce, nízkotučné mléčné výrobky a ryby. Rostlinné zdroje bílkovin jsou zároveň bohaté na vitaminy, minerální látky a estrogenní rostlinné sloučeniny působící pozitivně na kosti, proto bychom každý den měli mít v jídelníčku také luštěniny, obiloviny a ořechy.
POZOR NA…
Alkohol a kofein
Přílišná konzumace alkoholu podporuje úbytek kostní hmoty a snižuje vstřebávání vápníku ze stravy. Maximální denní množství alkoholu by mělo být 300 ml vína a 500 ml piva pro muže, pro ženy poloviční množství. Kofein může zvýšit vylučování vápníku močí, pokud jsou konzumovány více než tři šálky za den.
Sůl
Zvýšit vylučování vápníku z těla může i nadměrný příjem sodíku. Doporučený denní příjem soli je podle Světové zdravotnické organizace 5 g.
Vysoký obsah soli mají například masné výrobky, tvrdé sýry, pekařské výrobky sypané solí, konzervované a nakládané potraviny, bramborové lupínky a podobně. Naopak nejméně soli je obsaženo v čerstvém ovoci a zelenině, neochucených obilovinách, mléčných výrobcích typu jogurt a kefír a v nezpracovaném masu a rybách.
Tabulka 1
Přehled potravin s největším obsahem vápníku a vitamínu D
Potravina | Množství | Obsah vápníku | Potravina | Množství | Obsah vitaminu D |
Mák | 100 g | 1300 mg | Úhoř | 100 g | 1 600 IU |
Ementál | 100 g | 900 mg | Sleď | 100 g | 920 IU |
Gouda | 100 g | 700 mg | Sardinky | 100 g | 400 IU |
Mozzarella | 100 g | 440 mg | Vaječný žloutek | 100 g | 300 IU |
Sardinky | 100 g | 415 mg | Tuňák | 100 g | 240 IU |
Tofu | 100 g | 210 mg | Ementál | 100 g | 120 IU |
Jogurt bílý | 100 g | 125 mg | Makrela | 100 g | 120 IU |
Mléko polotučné | 100 ml | 120 mg | Parmezán | 100 g | 24 IU |
Mléko kefírové | 100 ml | 120 mg | Jogurt bílý | 100 g | 2,4 IU |
Tvaroh polotučný |
100 g | 100 mg | Mléko polotučné | 100 ml | 0,5 IU |
Tabulka 2
Doporučený příjem vápníku podle věku
Věk | Příjem vápníku (v mg/den) |
Kojenci | 300 |
Děti 1-3 roky | 600 |
Děti 4-6 roky | 750 |
Děti 7-9 let | 900 |
Děti 10-18 let | 1200 |
Dospělí (19-64 let) | 1000 |
Dospělí nad 65 let | 1000 |
Těhotné | 1000 |
Kojící | 1000 |
Zdroje:
- https://www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/vyznam-suplementace-vapniku-a-vitaminu-d-v-lecbe-osteoporozy-147/vyznam_suplementace_vapniku_a_vitaminu_d_v_lecbe_osteoporozy-144
- https://www.ikem.cz/cs/osteoporoza-prevence-a-lecba/a-1998/