Přidej
dotaz
25.5.2023 | 1

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kam se obrátit či na koho s dotazem, jaký vhodný automobil pořídit pro člověka s omezením chůze a výhledově s pohybem pouze na vozíku. Kde poradí, případně, kde se dá auto vyzkoušet. Jihomoravský kraj, popř. Vysočina. 

Děkuji, Zuzka 

Diskuse

Monika Kupková, sociální pracovnice Odborného sociálního poradenství CZEPA | 25.5.2023 13:12

Vážená paní Zuzano,

co se týká výběru automobilu za zvýhodněnou cenu, můžete se obrátit např. na specialisty Škoda Handy, kteří poskytují poradenství v rámci prodejní sítě Škoda Auto Česká republika. Webový odkaz na program Škoda Handy najdete ZDE.

Automobil si osoba se zdravotním postižením může vybrat i sama. Důležitá je však konzultace úprav, které budou na automobilu třeba udělat, aby vyhovovali potřebám uživatele. S úpravou vozidla Vám pomůžou firmy, kteří se zabývají úpravou vozidel pro osoby se zdravotním postižením. Níže Vám zasílám kontakty na firmy, kteří se touto oblastí zabývají.

Úpravci vozidel pro osoby se zdravotním postižením

Vyzkoušet si řízení automobilu s ručním řízením nabízejí některé autoškoly - zasílám Vám odkaz na článek, kde jsme se tomuto tématu věnovali a kde jsou uvedené i autoškoly, které nabízejí kondiční jízdy a mají k dispozici automobil s ručním řízením - odkaz ZDE.

Naše organizace - Česká asociace paraplegiků - CZEPA, z.s. nabízí půjčování automobilů s ručním řízením (máme k dispozici 2 automobily - jeden automobil je s úpravou vhodnou pro paraplegiky, druhý pak pro tetraplegiky). Služba slouží vozíčkářům, jejichž vůz je aktuálně v přestavbě, nebo těm, kteří si brzy po úraze chtějí vyzkoušet, že pro ně ruční řízení bude zvládnutelné a komfortní. Odkaz na zápůjčku automobilů najdete ZDE.

Problematika Harmonizačních kódů

V řidičském průkazu jsme podle zákona § 84 zákona č. 361/2000 Sb povinni uvádět jakákoli zdravotní omezení i technické úpravy na vozidle. Slouží k tomu zadní strana řidičského průkazu a kolonka 12. Právě na tomto místě musí být uveden speciální číselný kód, který přesně definuje všechna omezení při řízení. jedná se o tzv. harmonizační kódy.

Tzv. Harmonizační kódy určují způsobilost řidiče k řízení a přesně vymezují jeho zdravotní limity. Je nutností mít tato omezení uvedena v řidičském průkazu pod odpovídajícím označením. Článek k tomuto tématu najdete ZDE.

Pokud budete chtít upřesnit či doplnit některé informace, neváhejte se na nás obrátit v rámci individuální konzultace - kontakt uvádím níže.

Kontakt: Kupková Monika, e-mail: kupkova@czepa.cz, tel. 775 980 952.

S pozdravem

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png