Dobrý den, jaký je doplatek na Betmigu 50 mg 90 tablet? Je doplatek všude stejný a existuje alternativa tohoto preparátu? Děkuju za odpověď.

20.5.2019

Dobrý den,

doplatky na léky se liší v jednotlivých lékárnách, proto doporučujeme poptat konkrétní lék u různých prodejců. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) mimo jiné určuje maximální cenu výrobce na trhu, maximální úhradu ze zdravotního pojištění a nejvyšší možný doplatek pacienta. V případě léku Betmiga 50 mg 90 tablet je maximální možný doplatek pacienta 1919,87 Kč na balení léku na 3 měsíce - viz. informace k léku na webu SÚKL. Případnou alternativu léku Vám doporučujeme konzultovat s Vaším urologem.

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice


Hana Sixtová
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat, jestli je pravda, že kvadruplegici mohou trpět na idiopatické záněty
střev a z toho plynoucí bolesti břicha.

Děkuji.
18.2.2019

Dobrý den,

Váš dotaz je velice specifický. Pro zodpovězení dotazu bych Vás odkázala na MUDr. Martina Sutorého, CSc., který je primářem Urologického oddělení Úrazové nemocnice v Brně (na dotaz je však schopen odpovědět). MUDr. Sutorý zodpovídá dotazy v časopisu Helios, proto ho zkuste dotázat touto formou - bezplatná linka 800 100 416.

 

S pozdravem

 

Zdeňka Faltýnková
fyzioterapeut a ergoterapeut
specialista na spinální problematiku


Monika Kupková
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, mám odřeninu 1-1 cm mezi stehnem a zadkem, místo odlehcuji a dávám Hemagel + krytí, odřenina je čistá, ale hrozně pomalu se zatahuje. Prosím o radu jak léčit správně. Děkuji a s pozdravem Marek
11.9.2018

Dobrý den, dekubit 1. stupně v této velikosti lze zahojit. Zásadní pro hojení je úplné odlehčení, to znamená sezení omezit pouze na dobu nezbytně nutnou, protože každým zatížením ničíte to, co se Vám zahojilo. Hemagel je dobrá volba, Pokud budete mít zájem, kontaktujte mne na spinální jednotce v Motole.

Děkuji, s pozdravem

Mgr. Hana Jirků
Vrchní sestra

Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2.LF UK a FN Motol
e-mail: hana.jirku@fnmotol.cz


Hana Jirků
Dobrý den.
Manžel je držitelem Rakouského parkovacího průkazu.Je možné s tímto průkazem parkovat v Rakousku na vyhrazeném parkovišti pro invalidy pokud ho dovezu s mým vozidlem s českou poznávací značkou?
děkuji Macho
9.8.2018

Vážená paní Macho,

v ČR je parkovací průkaz vázaný na vydaný průkaz ZTP, nezáleží na SPZ použitého vozidla, ale na tom, zda je v danou chvíli oprávněná osoba (s vydaným průkazem osoby se zdravotním postižením) ve vozidle s parkovací kartou přepravována.

 

Bohužel, nevíme, jaké jsou podmínky pro použití rakouského parkovacího průkazu v Rakousku. Předpokládám, že informace získáte na úřadu, který průkaz vydal.

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice 


Hana Sixtová
Dobrý den,
chtěl bych se optat, co mám dělat z přebytkem cévek od coloplastu speedicath č.14
mám dvě celé krabice a nechce se mi to vyhazovat, upozornuji ale, že jsou zřejmě lehce prošlé.
Děkuji.
Dokoupil Jan
1.6.2018

Ahoj Honzo,

(vzhledem k osobnímu kontaktu si dovolím tykat) v CZEPA máme zkušenost, že je určitá skupina osob, kteří mají nedostatek katetrů pro čistou intermitentní katetrizaci a darované katetry vítají. Volné cévky můžeš nabídnout ostatním v rámci portálu Vozejkov.cz např. formou článku či diskuze. Pokud by přímo Tobě nikdo zájem neprojevil, můžme katetry - které nejsou prošlé - přijmout do asociace, občas je u nás po různých druzích katetrů poptávka.

Pěkný den

Hana Sixtová, sociální pracovnice


Hana Sixtová
Dobrý den,

je pravda, že aplikace Botoxu do močového měchýře způsobuje neplodnost?

Jezdím na urologii do nemocnice v Českých Budějovicích, a není zde žádná informovanost ohledně rizik Botoxu a případné možnosti mít děti či o lécích na podporu erekce.

Děkuji za odpověď.
13.4.2018

Dobrý den,

botulotoxin má v uvedených souvislostech vliv pouze na hyperaktivitu močového měchýře. Nemá souvislosti s erekcí ani plodností. Neostýchejte se Vaše případné dotazy konzultovat na pracovišti, které Vám botox aplikuje.

 

S pozdravem

Zdeňka Faltýnková, specialistka na spinální problematiku


Zdeňka Faltýnková
DOBRÝ DEN V 17.LETECH JSEM UTRPĚLA URAZ,PO MĚSÍCI JSEM NASTOUPILÁ DO REHABILITAČIHO USTAVU CHUCHELNA KDE SEM SE NAUČILA ZNOVA CHODIT, PAK JSEM JELA DOMU A TO MI ZA PAR MĚSICU UŽ BYLO 18.LET A PŘEŠLA SEM K DOSPĚLEMU LEKAŘI A TEN MI NAPSAL UPLNĚ JINE LEKY JA SEM BRALA TEŽ JIN É A TO SE POMICHALO A PŘESTALA JSEM CHODIT UPLNĚ,NYNI M I JE 37.LET PORADÍM CVIČIM V POSTELI CHODIM PO ZEMI A DOSTÁNU SE SAMA DO POSTELE HODNĚ VĚCI DOKAŽU SAMA ALE NĚKDY SE MI MUSI POMOCT ALE NEVZDAVÁM TO. STRATILA JSEM ROVNOVAHU. CO B Y MI MOHLO JEŠTĚ POMOCT SEM OCHOTNÁ PODSTUPIT VŠE. PROSÍM PORADTE. DĚKUJI
9.3.2018

Dobrý den, doporučila bych Vám navštívit rehabilitačního lékaře v místě Vašeho bydliště a ten posoudí, zda by byla pro Vás vhodná a účelná lůžková několikatýdenní rehabilitace, tak, jak jste ji zřejmě podstoupila v Chuchelné.

 

S pozdravem

Zdeňka Faltýnková

specialistka na spinální problematiku


Zdeňka Faltýnková
Dobrý den, co je videoUDN s fluoroskopií? K čemu je to dobré a jaká jsou rizika? Existuje alternativa tohoto vyšetření? Mám na toto vyšetření jít a na internetu o tomto vyšetření nejsou žádné informace - to mě zpokojuje. Děkuji za odpověď.
6.2.2018

Dobrý den,

VLPP je metoda vyšetření pro hodnocení typu inkontinence moči, kdy se přístrojově sledují tlaky, při kterých dochází k úniku moči. Za nejpřesnější metodu hodnocení úniku je považována právě videourodynamika s fluoroskopií. Vzhledem k radiační zátěži, která je jistým rizikovým faktorem, je snaha urologů se RTG vyšetření tam, kde je to možné, vyhýbat. Existují již jiné metody, které však vyžadují inovované vybavení urologického pracoviště. Posíláme odkaz na odborný článek, kde se popisuje metoda bez použití rentgenu -  https://www.czechurol.cz/pdfs/cur/2003/01/09.pdf.

 

S pozdravem

Zdeňka Faltýnková, specialistka na spinální problematiku 


Zdeňka Faltýnková
Dobrý den jsem po uraze 20.let je mi 39.let neudržim rovnovahu co by mi ještě pomohllo? nohy normalně citím. nemužu chodit. doktor mi doporučil rehabilitaci v posteli normalně cvičim ,choditko jsem měla ale bylo to zbytečné kdyz sem neudržela rovnovahu ale jela sem 5.metru ale držela mě mamka co by mi ještě mohlo pomoct? děkuju
29.1.2018

Dobrý den,

odpověď na Váš dotaz je v kompetenci kolegyně Zdeňky Faltýnkové, fyzioterapeutky, specialistky na spinální problematiku. Aby se k němu mohla vyjádřit, jistě bude potřebovat více informací o Vás - jaká byla příčina úrazu a jaké byly jeho následky, jaké jsou Vaše dosavadní zkušenosti s rehabilitací - kde a co jste vyzkoušela, cvičila... Možná bude ke konzultaci Vašeho dotazu potřebovat i lékařskou zprávu o Vašem zdravotním stavu.

Napište prosím Váš dotaz a více informací o Vás na email faltynkova@czepa.cz. 

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice


Hana Sixtová
Dobrý den, již několikrát jsem byl na videourodynamice. Nyní jsem objednaný zase a navíc jsem dostal od sestřičky s sebou domů Batex - klysma salinické, 135 ml a mám si to udělat večer před vyšetřením.

Proč jsem teď toto dostal a v minulosti nikdy? Víte jak dlouho trvá než začne účinkovat jak jak dlouho trvá než se úplně vyprázním? Děkuji za odpověď.
1.11.2017

Dobrý den,

jménem kolegyně Zdeňky Faltýnkové, specialistky na spinální problematiku, se vyjadřujeme k Vašemu dotazu:

 

Orgány v dutině břišní jsou umístěny v těsné blízkosti a je možné, že naplněná střeva mohou ovlivňovat zobrazení Vašeho močového měchýře, možná z tohoto důvodu Vám bylo doporučeno klysma. Na Vaše otázky, bohužel, nemůžeme dát jasnou odpověď, protože Vás neznáme a každý člověk a jeho tělo reaguje jinak. Doporučujeme, abyste se neostýchal a se svými dotazy se obrátil na pracovníky dané ordinace.

 

S pozdravem

Bc. Hana Sixtová

sociální pracovnice


Hana Sixtová
Dobrý den, mám dotaz. Brat měl před půl rokem úraz s poraněním míchy. Je na vozíku. Svěřil se mi, že má šasté stopoření. Když se ale štipne nebo sáhne penis necítí. Je to normální? Je to pro jeho sexuální život dobré nebo špatné ? Dosud nezkoušel sex a to zda dokáže dosáhnout orgasmu myslíte, že by to bylo v jeho případě kdy je po poranění hrudních obratlů? Cítí vše do podbříška poté již jen občas kolena a boli ho prosezeniny které má na zadku takže zřejmě i zadek. Kdyz ho silně zmáčknu na noze cítí jen občas.¨


Předem díky, Hezký den
21.8.2017

Dobrý den, častější erekce u Vašeho bratra je pozitivní jev a pro zachování zdravé tkáně penisu je zásadní. U lidí po poranění míchy se obvykle vyvine porucha erekce neboli erektilní dysfunkce. Jak je tato porucha závažná, záleží na výšce a rozsahu poškození míchy. 

Erekce penisu je poměrně složitý komplexní neurovaskulární děj, který zahrnuje provázanou spolupráci nervového systému ( mozek, mícha i periferní nervy) a hladkého svalstva penisu a jeho možnosti prokrvení - ochablý či překrvený penis při erekci. Tyto děje jsou v těle muže řízeny ze dvou segmentových úrovní míchy. Horní centrum v oblasti Th 12 - L1 je zodpovědné za psychogenní řízení erekce ( např. vzrušení při pohledu na nahou ženu či jiné erotické vjemy) a dolní centrum v oblasti S2 - S4 zprostředkovává reflexní erekci, závislou na nějakém zevním dráždění ( dotykem přikrývky, ruční stimulací...) a tuto erekci muž necítí. To je pravděpodobně i u Vašeho bratra. Doporučuji tuto reflexní erekci pravidelně stimulovat vzhledem k možným vazivovým změnám ve tkáních penisu.

Co se týká orgasmu, někteří muži s míšním poškozením jsou schopni dosáhnout orgasmu skrze orgasmus partnerky, ale samozřejmě je to individuální a po půl roce po míšním poškození se vše bude ještě vyvíjet. Doporučuji poradit se na spádové spinální jednotce ( SJ Motol, SJ Ostrava, SJ Liberec, SJ Brno).


Zdeňka Faltýnková
Dobrý den.

Prosím poradit, který multivitamínový přípravek se u našinců osvědčil pro posílení imunity,
abych si jej mohl zakoupit.
Zeleninu a ovoce konzumuji ve velkém, ale nezabírá to.
Děkuji.
29.5.2017
Dobrý den,
pro dlouhodobější užívání můžeme doporučit přípravky Befungin (koncentrovaný extrakt z Čagy) a EPA rybí olej
Pro posílení imunity stravou doporučujeme zakysané mléčné výrobky bez příchuti (jogurty Hollandia nebo ve skle, acidofilní mléko, kefír). Ovoce a marmelády jsou lepší z domácích zdrojů, kdy předpokládáme zpracování bez konzervantů. Wobenzym je vhodné používat spíše nárazově.
S pozdravem
Zdeňka Faltýnková
specialistka na spinální problematiku

Zdeňka Faltýnková
1 | 2 | 3 | »