Přidej
dotaz
2.12.2019 | RiderX | 1

Dobrý den, bydlím v bytě zvláštního určení pronajatém od MHMP jako držitel průkazu ZTP/P a začínám si domácnost uzpůsobovat na chytré ovládání, tzv. smarthome. Je možné na tuto úpravu požádat i částečný příspěvek?

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 3.12.2019 12:55

Dobrý den, 
Váš dotaz má několik částí, které vyžadují bližší informace, více rozvedu níže. Legislativně se jedná o příspěvek na zvláštní pomůcku podle zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením (zák. č. 329/2011 Sb.) a související vyhlášky č. 388/2011 Sb.

1) Zdravotní indikace - průkaz ZTP/P ani přiznání bezbariérového bytu není určující. Příloha k zákonu č. 329/2011 Sb. uvádí "Zdravotní postižení odůvodňující přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku a zdravotní stavy vylučující jeho přiznání", tedy seznam konkrétních zdravotních stavů, kterým je možné příspěvek na zvláštní pomůcku poskytnout (např. část I., bod I., písmeno B = "funkční ztráta obou dolních končetin na podkladě úplné obrny (plegie) nebo těžkého ochrnutí").   

2) Zvláštní pomůcky - co konkrétně se považuje za zvláštní pomůcky je uvedeno v příloze č. 1 k vyhlášce 388/2011 Sb. U každé zvláštní pomůcky je současně uvedena specifikace, pro které zdravotní stavy (viz. výše) je daná pomůcka určena. Je tedy třeba sledovat i seznam zvláštních pomůcek i indikované zdravotní stavy. Obecně se mezi zvláštní pomůcky uvádí: motorové vozidlo, úprava motorového vozidla, stavební práce spojené s uzpůsobením koupelny a wc, speciální komponenty osobního počítače, stavební práce s pojené s rozšířením dveří, schodišťová sedačka, lyžiny, rampa, plošina, zvedací systém, schodolez.

3) Chytrá domácnost - nedokáži posoudit, jaké konkrétní úpravy pod tímto pojmem myslíte. Zásadní otázka je, zda odpovídají zvláštním pomůckám uvedeným v příloze č. 1 vyhlášky (viz. výše). Je ale dobré vědět, že zákon v § 9 "Podmínky nároku na příspěvek na zvláštní pomůcku" v odstavci 13 uvádí: "Seznam druhů a typů zvláštních pomůcek ... na jejichž pořízení se poskytuje příspěvek, stanoví prováděcí právní předpis.", dále se v odstavci 14 uvádí: "Při rozhodování o poskytnutí příspěvku na zvláštní pomůcku, která není uvedena v seznamu podle odstavce 13, se posuzuje, zda je tato konkrétní zvláštní pomůcka z hlediska využití srovnatelná s druhy a typy zvláštních pomůcek uvedenými v seznamu podle odstavce 13.". (Ovšem podle mé dřívější zkušenosti s konzultací s metodičkou úřadu práce ohledně srovnatelnosti prvků "chytré domácnosti" se stanovenými zvláštními pomůckami, nebyla požadovaná pomůcka za srovnatelnou akceptována.).

Pokud budete potřebovat informace blíže ujasnit, můžete mě kontaktovat na emailu sixtova@czepa.cz.
S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png