Přidej
dotaz
27.1.2022 | 1

Dobrý den,

firmy na českém trhy mi nejsou schopny upravit automobil přesně dle mých potřeb, proto se ptám, je možné příspěvek na zvláštní kompenzační pomůcku - ruční řízení a úprava automobilu uplatnit i v Německu? Pokud se na dané téma vztahuje i nějaký paragraf, budu rád za informace. 

Předem velmi děkuji, vážím si Vaší práce. 

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 27.1.2022 12:47

Dobrý den,
podobnou situaci jsme řešili na jaře 2021, kdy chtěl klient s českým příspěvkem na zvláštní pomůcku koupit automobil z Německa. V této souvislosti jsem dotazovala u odborných pracovnic Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, které nám poskytly písemné vyjádření, ze kterého níže cituji. Upozorňuji, že "koupit auto" a "koupit ruční řízení" je z pohledu zákona záležitost jednoho typu příspěvku, a to "příspěvku na zvláštní pomůcky".

Citace vyjádření z GŘ ÚP ČR:

"Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDOZP“), neukládá oprávněné osobě povinnost použít příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení (zakoupení) zvláštní pomůcky obecně, ani konkrétně motorového vozidla, výhradně v ČR.

Oprávněná osoba (klient) ovšem má v návaznosti na ustanovení § 12 odst. 1 písm. a) ZDOZP povinnost příslušné krajské pobočce Úřadu práce ČR doložit použití poskytnutého příspěvku na zvláštní pomůcku ve lhůtě stanovené zákonem (3 měsíce ode dne vyplacení příspěvku), příp. v jiné lhůtě stanovené krajskou pobočkou Úřadu práce ČR. Použití poskytnutého příspěvku na pořízení zvláštní pomůcky a též vlastnické právo k ní dokládá oprávněná osoba kupní smlouvou, fakturou, příjmovým dokladem nebo dokladem o bankovním převodu.  

K Vašemu dotazu dále doplňujeme, že v souladu s § 16 odst. 1 a 2 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, je třeba, aby oprávněná osoba výše uvedené písemnosti, pokud budou vyhotoveny v cizím jazyce, vedle originálního znění předložila současně v úředně ověřeném překladu do českého jazyka."

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA
sixtova@czepa.cz

 

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png