Přidej
dotaz
25.6.2020 | 1

Dobrý den,můj syn, 17let,v únoru utrpěl úraz při tělocviku a nyní je na vozíku a rehabilituje v Kladrubech. Posudkovym lékařem OSSZ mu byl přiznán inv. důchod 3.stupne a to od 7.5.2020. Bude mít nárok na výplatu invalidního důchodu? Nyní je studentem 2.rocniku střední školy,zatím bez přerušení studia, a plnoletosti dosáhne letos v červenci. Děkuji moc za odpověď. 

Diskuse

Hana Sixtová, sociální pracovnice CZEPA | 25.6.2020 13:32

Dobrý den,
pokud, jak uvádíte, byl Váš syn studentem a úraz se mu stal v době studia před dosažením 18 let věku, předpokládám, že mu byl přiznán invalidních důchod tzv. "v mimořádných případech". Zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb.) specifikuje přiznání důchodu v mimořádných případech v § 42, aplikuje se např. právě v případech, kdy invalidita vznikla během studia před dosažením zletilosti. V takových případech se invalidní důchod vyplácí. 

Pokud máte doplňující dotazy, obraťte se na nás prosím emailem (sixtova@czepa.cz či kupkova@czepa.cz), k případné další konzultaci bychom potřebovaly vidět rozhodnutí o invalidním důchodu, které syn obdržel. Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda datum 7. 5. 2020 znamená i stanovené datum vzniku invalidity (když se úraz stal v únoru) a zda Váš dotaz má znamenat, že výplatu důchodu syn dosud nedostává (ale proces výplaty bývá časově delší a je běžné, že je pak ID vyplacen zpětně). 

S pozdravem
Bc. Hana Sixtová a Monika Kupková, DiS. - sociální pracovnice asociace CZEPA

Přidej odpověď
banner-handy.jpg
skoda_neridit_banner_vozejkov_550x160px_1.png